Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

DW

Jacek Lepjarc (Varšava)  [ DW ]

03. 06. 2023. 12:18

Zloupotreba Aušvica: Da li Poljska vlast pada u očaj?

Kačinjski već osam godina kormilari Poljskom

Nepuna četiri mjeseca prije parlamentarnih izbora u Poljskoj raste nervoza u vladajućem konzervativnom taboru.

Liberalni vođa opozicije Donald Tusk pozvao je na proteste protiv vlasti u nedjelju (4. jun), a oni se najavljuju kao najveće demonstracije od pada komunizma u zemlji.

Razlog je sporni zakon koji omogućuje formiranje komisije za istraživanje „ruskog uticaja“ u Poljskoj. Ta komisija bi mogla retroaktivno da na neki način lustrira političare, a opozicija sumnja da je glavna meta upravo Tusk koji bi se onemogućio da učestvuje na idućim izborima.

Doduše, poslije salvi kritika, predsjednik Andžej Duda tražio je da se zakon vrati na doradu, ali to neće spriječiti masovne proteste u Varšavi.

Aušvicom na demonstrante

Vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS), koju vodi Jaroslav Kačinjski, podigla je dosta prašine tako što ove srijede (1. jun) na Tviteru objavila video kojim pokušava da odvrati ljude od izaska na ulicu.

Kratki video prikazuje ulazna vrata logora smrti Aušvic i podsjeća da je tu ubijeno više od milion ljudi. Preko snimka se pojavljuje tvit novinara Tomaša Lisa, oštrog kritičara vlasti. Lis je dva dana ranije napisao da će se naći i neka „komora“ za Dudu i Kačinjskog.

U poljskom jeziku se tu najprije pomisli na gasnu komoru. Novinar se potom izvinio i obrisao tvit, tvrdeći da je koristio sinonim za zatvorsku ćeliju.

PiS je pak iskoristio nesmotreni tvit njoj omraženog novinara za napad na opoziciju i demonstracije. „Želiš li stvarno da šetaš pod ovim geslom?“, pita stranka u videu, dok prikazuje sporni tvit.

Takve provokacije imaju dugu tradiciju. Jedan video u kojem je Tuskov deda optužen da je dobrovoljno služio u njemačkom Vermahtu pomogao je Lehu Kačinjskom – pokojnom blizancu današnjeg vlastodršca – da dobije izbore 2005. godine.

Spotovi koji pokazuju navodno siromašenje stanovništva zbog politike liberala igrali su presudnu ulogu u pobjedama PiS na parlamentarnim izborima u prošlosti. Ali, najnovija ideja s videom o logoru smrti mogla bi se pokazati kao kontraproduktivna.

Talas zgražavanja zbog videa

Spot sa snimcima Aušvica izazvao je talas ogorčenja. Spomen-područje Aušvic javno je protestovalo protiv tog videa.

„Instrumentalizacija tragedije ljudi, koji su u Aušvicu patili ili su umrli, bez obzira s koje strane političkoga sukoba, vrijeđa sjećanje na žrtve“, saopšteno je. Video je, kako se dodaje, „tužni pokazatelj moralnog i intelektualnog pada nivoa javne rasprave“.

Protesti sa svih strana zbog zloupotrebe Aušvica

Kritički se oglasio čak i predsjednik Duda. „Sjećanje na žrtve njemačkih zločina u Aušvicu je sveto i nepovrjedivo. Tragedija miliona žrtava ne može biti zloupotrebljavana u političkoj borbi. Takvo djelovanje je nedostojno i ne može se opravdati“, napisao je na društvenim mrežama Duda, koji inače gotovo uvijek stoji iza poteza PiS.

Protiv „zloupotrebe holokausta u aktualnoj političkoj borbi“ protestovale su i jevrejske organizacije u Poljskoj.

„PiS pod pritiskom“

„Spot s Aušvicom, koji protestni marš povezuje s antisemitskim parolama, može jako naškoditi PiS-u“, napisao je Mihal Plocinski u novinama Žečpospolita.

„Vladajuća stranka time rasipa sav 'soft-power-kapital' koji je Poljska dobila u svijetu kroz podršku Ukrajini.“ Ovako Poljska svijetu daje argumente da je autokratska i antisemitska, iako ovo drugo nije tačno, napisao je ovaj publicista.

„Taj sporni video svjedoči o očaju u vladinom taboru“, zaključio je politikolog Vojćehj Rafalovski sa Univerziteta u Varšavi.

Zakon koji bi trebalo da spriječi Tuska da se kandiduje dodatno je učvrstio opoziciju koja već ima jako dobre šanse pred izbore.

Tuskova Građanska platforma, prema posljednjim anketama, može da računa na 28 odsto glasova, Levica na 10, a koalicija pod vođstvom Seljačke stranke na 14 odsto.

Tusk je glavni protivnik vlasti

U PiS-u brane video

Kad je Tusk prije više sedmica pozvao na protestni marš, druge opozicione stranke su najprije reagovale prilično suzdržano, pribojavajući se Tuskove dominacije.

Ali, sada svi odreda pozivaju svoje pristalice da u nedjelju izađu na ulice.

Vladajući pak brane svoj spot u kojem su upotrijebljeni snimci zloglasnog logora. „Pokazali smo licemerje opozicije. To ih boli“, rekao je šef kabineta Jaroslava Kačinjskog.

„Mi smo samo odgovorili na govor mržnje“, izjavio je poslanik PiS Marek Ast.

Poslanica u Evropskom parlamentu Ana Zalevska podijelila je tvit s videom uz dodatak „Za Nemačku“. U PiS-u naime tvrde da Tusk zastupa njemačke interese. Za neke je on čak njemački „kolaborant“.

Pratite nas i na Fejsbuku, preko Tvitera, na Jutjubu, kao i na našem nalogu na Instagramu.

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније