Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

DW

dw.com  [ DW ]

30. 05. 2023. 18:33

ARD: NATO šalje pojačanje na Kosovo

Zvečan, 30.05.2023.

Nakon najnovijih sukoba na Kosovu, NATO povećava svoje prisustvo za nekoliko stotina vojnika: Komanda u Napulju u Italiji najavila je da će poslati nekoliko jedinica u tu malu balkansku zemlju. Vojni krugovi u Briselu rekli su da je riječ o kontingentu od oko 700 ljudi. U pripravnost se stavlja još jedan bataljon operativne rezerve, javlja njemački javni servis ARD.

Pojačanje KFOR-a je mjera predostrožnosti „kako bi se osiguralo da KFOR ima kapacitete koji su mu potrebni za održavanje bezbjednosti u okviru mandata Savjeta bezbjednosti UN", rekao je komandant NATO Stjuart B. Manš. I on je pozvao na prekid nasilja.

Gradonačelnici - po svaku cijenu

Pozadina najnovijih nereda su lokalni izbori koji su održani prije oko mjesec koje je većina srpskog stanovništva bojkotovala, a koje čini većinu stanovništva na sjeveru Kosova.

Kao rezultat toga, kosovski Albanci su izabrani za gradonačelnike sa vrlo malo glasova. Oni su sada htjeli da preuzmu dužnost - uprkos kritikama koje su stizale i iz američke ambasade u Prištini

Pripadnici KFOR-a iz Poljske u Zvečanu

.

Specijalne snage kosovske policije i KFOR-a morale su da zaštite novoizabrane gradonačelnike od srpskih demonstranata. Srbi traže ostavke gradonačelnika i povlačenje kosovske specijalne policije.

Sukobi u opštini Zvečan

Situacija je u ponedjeljak postala kritična, posebno u opštini Zvečan. Srpski demonstranti pokušali da upadnu u opštinu. Vojnici KFOR-a su im se ispriječili, a kasnije su napadnuti kamenjem, flašama i zapaljivim sredstvima.

Kosovska policija, koja je takođe bila prisutna, upotrebila je suzavac.

Prema podacima Kfora, 30 vojnika iz Mađarske i Italije zadobilo je povrede, uključujući prelome kostiju i opekotine.

„KFOR je odgovorio na ničim izazvane napade nasilne i opasne mase", navodi se u saopštenju. Kako je saopšteno iz bolnice u obližnjoj Mitrovici, povrijeđeno je 53 Srba.

Situacija na sjeveru ostaje napeta

Incidenti su nastavljeni i danas kada su maskirani Srbi napali dva novinarska automobila sa albanskim brojevima u Leposaviću na sjeveru Kosova, piše izvještač Rojtersa.

Pripadnici KFOR-a iz SAD u Leposaviću

Desetine vojnika NATO-a obezbjeđivale centar grada u Zvečanu. Nekoliko Srba okupilo se ispred opštine i suočilo se sa vojnicima iz SAD, Italije i Poljske. Kako prenosi Rojters, tamo je situacija ostala mirna.

KFOR i Unmik

Sukobi na sjeveru Kosova traju godinama: zemlja od 1,8 miliona stanovnika, sa većinskim albanskim stanovništvom, proglasila je nezavisnost od Srbije 2008. ali je vlada u Beogradu i dalje tretira kao srpsku pokrajinu. Na Kosovu živi oko 120.000 Srba, uglavnom na sjeveru zemlje.

Poslije oružane pobune kosovskih Albanaca i NATO intervencije protiv Srbije 1999. zemljom je upravljala administracija UN, Unmik. KFOR koji vodi NATO da bi osigurao bezbjednost na Kosovu, dobio je 1999. mandat od UN. U okviru KFORA je trenutno stacionirano oko 3.800 vojnika, uključujući 70 Njemaca.

ARD(dr)

Pratite nas i na Fejsbuku, preko Tvitera, na Jutjubu, kao i na našem nalogu na Instagramu.

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније