Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Peter Hile  [ DW ]

29. 05. 2023. 14:20

30 godina od zločina u Zolingenu

Pet žrtava rasističkog zločina porodice Genč - i Mevlude Genč koja je preminula 2022.

Na mjestu gde je nekada bila kuća porodice Genč, sada se u nebo uzdiže pet stabala kestena. Ovde je 29. maja 1993. poginulo pet djevojčica i mladih žena kada su im desničarski ekstremisti zapalili kuću. Vodila ih je mržnja prema strancima.

U to vrijeme je tek ujedinjenu Njemačku zapljusnuo talas desničarskog nasilja. S obzirom na sve veći broj izbjeglica, političari u Bundestagu žestoko su raspravljali o ograničavanju prava na azil. A na ulicama je rasizam eskalirao u nasilje i ubistva.

Kesteni gde je nekada bila kuća porodice Genč, maja 2023.

Stabla kestena, posađenih nekoliko godina nakon zločina, danas su visokia gotovo kao kuća koja je srušena nakon požara i na godišnjicu su u punom cvatu. Samo četiri podrumske stepenice obrasle travom, podsjećaju da je ovdje nekada bila kuća.

Ne dozvoliti da se zaboravi

Čihat Genč je zločinu izgubio sestre Hilju i Saimu, koje su imale devet i četiri godina. S njima su stradale i Girsin İnče, Hatidže Genč i Đilistan Oztirk.

Čihat Genč, maja 2023.

U cilju borbe protiv rasizma važno je ne dopustiti da te žrtve padnu u zaborav, kaže ovaj 26-godišnjak: „Svako mora djelovati i uraditi svoj dio posla. Na primjer, kroz razgovore u školi ili na poslu".

Počinitelji su odavno odslužili zatvorske kazne od 10 do 15 godina. A uoči 30. godišnjice, trojica od njih preko svog advokata - javnosti tvrde da su nevini.

U izjavi dostavljenoj DW-u, jedan od muškaraca je napisao: „Još jednom želim da obavijestim rodbinu žrtava ovog strašnog zločina: nas trojica nismo ubice vaših rođaka."

Čihat Genč ne želi da komentariše ovo pismo. Da li osjeća mržnju prema počiniteljima? „Želim da počinitelji pate barem koliko i moji roditelji. Ali ne osjećam mržnju jer mi moja vjera to zabranjuje. Pokušavam da osećati što manje mržnje", kaže on za DW.

Mevlude Genč

Čihata Genča raduje što grad Zolingen na godišnjicu napada jednom trgu daje ime po njegovoj baki Mevlude Genč. Samo dan nakon napada ona je pozvala na pomirenje - iako je izgubila dve ćerke, dve unuke i nećakinju.

Mevlude Genč

Sve do smrti 2022. ta žena je širom svijeta bila poštovana kao ambasadorka mira.

Ipak, on kaže i ovo: „Ovdje se već 30 godina svakog 29. maja održava komemoracija. Ali dan posle svi zaborave šta se dogodilo. No to se nikada ne smije zaboraviti". Jer, kako kaže, nisu samo tada neki političari raspirivali mržnju prema migrantima.

Žrtve nasilja ekstremne desnice

„I danas ima pokušaja širenja rasizma, fašizma i islamofobije, posebno na društvenim mrežama", upozorava on.

Od napada u Zolingenu broj ljudi koji su u Njemačkoj izgubili život zbog desničarskog nasilja se smanjio, međutim - na listi Fondacije Amadeu Antonio ima 161 ime onih koje od tada, dakle u poslednjih 30 godina ubili desničarski kriminalci.

Pratite nas i na Fejsbuku, preko Tvitera, na Jutjubu, kao i na našem nalogu na Instagramu.

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније