Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

dw.com  [ DW ]

22. 03. 2023. 12:50

Njemačka: pucnjava tokom racije među „Građanima Rajha“

Jedan policajac lakše je ranjen u pucnjavi tokom racije u Rojtlingenu

U srijedu rano ujutro policija je u nekoliko njemačkih pokrajina pretražila prostorije osumnjičenih pristalica i svjedoka mreže „Građani Rajha“ (Reichsbürger). Ta mreža je 7. decembra 2022. već bila meta jedne od najvećih racija u poslijeratnoj istoriji Njemačke. Tada su uhapšene ukupno 23 osobe. Ovoga puta pretres je izvršen kod još 19 osoba iz Bavarske, Donje Saksonije i Saksonije.

Prema izvještajima javnih servisa WDR i NDR, kao i lista „Zidojče cajtung“, među tim ljudima je nekoliko aktivnih policajaca i vojnika. Za neke od njih se smatra da su formirali i druge mreže i grupe, za koje se takođe kaže da ih karakteriše ekstremno neprijateljstvo prema državi. Kako se navodi, istražitelji su došli do njih analizom sredstva komunikacije iz prve racije i finansijskom istragom.

Pucano na policiju

Tokom pretresa dogodio se najmanje jedan ozbiljan incident: u Rojtlingenu je jedna osoba pucala na policajce, rekla je novinarima portparolka kancelarije saveznog tužioca. Policajac je lakše povrijeđen.

Policija je tu osobu prvo tretirala kao svjedoka, a sada se smatra osumnjičenom i uhapšena je. Savezni javni tužilac je djelo okvalifikovao kao pokušaj ubistva i preuzeo istragu.

Ministar unutrašnjih poslova Baden-Virtmeberga Tomas Štrobl (CDU) na licu mesta u Rojtlingenu, nakon što je pucano na policiju

Promjena sistema – ako treba i oružjem

Osobe osumnjičene da su članovi mreže „Građani Rajha“ navodno su sanjale o promjeni sistema u Njemačkoj, ako je potrebno i uz pomoć oružja. Maštali su i o dolasku na vlast nove vlade, svojevrsnog „savjeta“, sa članom nekadašnje plemićke porodice iz Tiringije na čelu. Navodi se da su ti planovi podrazumijevali osnivanje naoružanih „jedinica za domovinsku bezbjednost“, napad na Bundestag u Berlinu i hapšenje demokratski izabranih članova parlamenta od strane novoosnovane vojske.

Savezno javno tužilaštvo optužuje uhapšene da su organizovali terorističku grupu i planirali nasilnu promjenu vlasti u Njemačkoj. Istražuje se i zbog moguće pripreme veleizdaje protiv savezne vlade i teškog krivičnog djela ugrožavanja države. Za sve osumnjičene i dalje važi pretpostavka nevinosti.

Decembar 2022: jedna od najvećih racija u Njemačkoj

U decembru 2022. više od 3.000 policajaca pročešljalo je više od 160 stanova, kuća i kancelarija u jedanaest (od 16) pokrajina i sa sobom ponijelo mnoge dokaze.

Navodi se da u članove grupe spadaju osumnjičeni „Građani Rajha“ i „ekstremisti zavjere“, uključujući i hesenskog biznismena Hajnriha 13. princa Rojsa, nekoliko bivših vojnika Bundesvera, kao bivše i aktivne članove Komande specijalnih snaga. Tu su i jedna ljekarka, tenor, advokat i jedan poznati kuvar.

Posebnu pažnju tada je privuklo hapšenje bivše sutkinje i poslanice stranke Alternativa za Njemačku (AfD) Birgit Malzak-Vinkeman iz Berlina. Ona je i dalje u pritvoru i otada je privremeno suspendovana kao sutkinja.

Zbog njenog slučaja, Bundestag je promijenio propise o pristupu bivšim poslanicima Bundestaga. Oni sada, naime, više nemaju automatsko pravo pristupa u zgradu njemačkog parlamenta.

„Sada tek počinje posao. Još je dug put dok se cijela stvar ne istraži“, rekao je savezni tužilac Lars Ote poslanicima Bundestaga nakon prve racije krajem prošle godine.

Rezultati analize dokaza iz prve racije

U posljednjih nekoliko mjeseci, njemačka Savezna kancelarija kriminalističke policije (BKA), zajedno sa pojedinim pokrajinskim kancelarijama za krivične istrage, analizirala je velike količine dokaza iz racije prošlog decembra. U fokusu su posebno bili računari, hard-diskovi i mobilni telefoni, ali i pisani dokumenti. Istragu sprovodi posebna radna grupa „Sijenka“, koja je u BKA osnovana upravo za tu svrhu i u kojoj je, kako se navodi, povremeno bilo angažovano i više od 300 ljudi.

Istražni organi traže nove dokaze protiv mreže „Građani Rajha“

Tokom prve racije pronađeno je stotinak komada vatrenog oružja, većinom legalnog, ali i vojna oprema, bodeži, mačevi, samostrijeli, satelitski telefoni, pancir-prsluci, šlemovi, uniforme, više od 170.000 eura u gotovini i kilogrami zlatnika, srebrnjaka i poluga.

Istražitelji su otkrili i oko stotinu takozvanih „izjava o čuvanju tajne“, za koje se navodi da su ih potpisali članovi mreže. U izjavama je očigledno dogovoreno da se planovi grupe drže u tajnosti. Za prekršaje su, kako se navodi, predviđene kazne – uključujući i smrtnu.

Procjenom brojnih dokaza, uključujući i više od 400 digitalnih, istražitelji su, kako se navodi, u posljednjih nekoliko mjeseci konačno pronašli druge osumnjičene koji su uključeni u mrežu „Građani Rajha". Tako su identifikovani ranije nepoznati učesnici u čet-grupama ili ljudi koji su se pojavljivali u praćenim telefonskim pozivima.

ff/kr/sp/dr (wdr/ndr)

Pratite nas i na Fejsbuku, preko Tvitera, na Jutjubu, kao i na našem nalogu na Instagramu.

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније