Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

DW

dw.com  [ DW ]

22. 03. 2023. 12:04

Njemačka štampa: Flik „dobio korpu“ od Samardžića

Lazar Samardžić trebalo bi da nastupi za reprezentaciju Srbije već krajem aprila, na kvalifikacionim utakmicama za Evropsk prvenstvo

Samardžić je, kako prenosi portal Sport1, imao „više razgovora“ sa selektorom Srbije Draganom Stojkovićem Piksijem. Nakon toga je dobio poziv da se priključi reprezentaciji Srbije na utakmicama kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, protiv Litvanije (24.4.) i Crne Gore (27.4). Samardžić je za Sport1 izjavio da ga je Stojković veoma brzo uvjerio da će odmah „imati važnu ulogu“.

„Moj veliki san je Evropsko prvenstvo 2024. Čast mi što odmah mogu da pomognem da se taj cilj ostvari“, rekao je Samardžić.

U izvještaju pod naslovom „Korpa za Flika“, portal objašnjava da njemački selektor Hans Flik nije mogao da utiče na Samardžića, profesionalca Udinezea, da promijeni odluku: „Flik se veoma trudio oko mene i otvorio mi je put ka seniorskoj reprezentaciji, što me je veoma obradovalo. Naravno da je čast kada te pozove selektor Njemačke“, rekao je Samardžić, ali i dodao: „Ipak, tada sam već bio siguran da želim da igram za zemlju iz koje dolaze moji roditelji.“

-pročitajte još: Šta posle „Nojerove generacije golmana“?

„Za Tadića, Mitrovića i Kostića smo uvek navijali“

Sportski magazin Kiker piše da je Samardžić, koji je rođen u Berlinu, obrazlažući svoju odluku ukazao na igrače Srbije kao što su Dušan Tadić, Aleksandar Mitrović i Filip Kostić. „To su sve momci za koje smo moja porodica i ja uvijek navijali, i od kojih mogu i sigurno ću mnogo da naučim.“

Selektor nemačke fudbalske reprezentacije Hans Flik ne može da računa na Lazara Samardžića

Kiker ujedno dodaje da je odlukom Samardžića posebno razočaran trener njemačke reprezentacije U21 Antonio Di Salvo. Zato slične slučajeve Njemački fudbalski savez (DFB) ubuduće želi da spriječi drugačijom strategijom.

Porodično porijeklo i korijeni imaju veliki uticaj

O mladim, talentovanim fudbalerima koji su u Njemačkoj prošli fudbalsko školovanje, a potom se odlučili da igraju za druge reprezentacije, piše i list Cajt. Kao primjer se navode Malik Tilman (SAD), Josip Stanišić (Hrvatska) i Lazar Samardžić (Srbija).

List prenosi izjavu selektora njemačke reprezentacije U21 Antonia Di Salve: „Uvijek je važna perspektiva igrača, šta on osjeća i šta želi da radi.“ Di Salvo kaže da je ponekad razočaravajuće kada se uloži trud da se igrač pridobije, krenu razgovori, a onda uslijedi odluka da će igrati za drugu zemlju. „Onda to boli, jer ste izgradili vezu i povjerenje“, kaže 43-godišnji trener.

Cajt prenosi i izjavu sportskog direktora Bajerna iz Minhena Rudija Felera, koji potvrđuje da porodično porijeklo i korijeni mogu da imaju veliki uticaj u donošenju odluke. „To je veoma privatna i lična odluka“. Feler, međutim, podsjeća da je i DFB od takvih odluka u prošlosti profitirao. „To će se uvijek dešavati, tako da – nema problema“, zaključuje Feler.

Priredio B. Rabrenović

Pratite nas i na Fejsbuku, preko Tvitera, na Jutjubu, kao i na našem nalogu na Instagramu.

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније