Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nemanja Rujević  [ DW ]

19. 03. 2023. 00:16

Dogovor Vučića i Kurtija: „OK dan“ u Ohridu

Vučić zadovoljan posle susreta u Ohridu

Dvjestotinak novinara koji su cijele subote dežurali pred bivšim Titovim ljetnjikovcem poviše Ohrida i od muke intervjuisali jedni druge, konačno su u 22:57 dočekali najprije srpskog predsjednika Aleksandra Vučića.

„Nekakav dogovor smo postigli i ja sam zadovoljan zbog toga, svakako ovo neće biti sve“, rekao je Vučić u odavno postavljene mikrofone pred Ohridskim jezerom.

Kako je rekao, plan primjene sporazuma postaće dio pregovaračkog okvira za pristupanje EU. „Pa na nama je, hoćemo ili nećemo, od toga će zavisiti napredak ka EU“, dodao je Vučić.

Vučić je dodao da je među obavezama Prištine kao „hitno“ upisano osnivanje Zajednice srpskih opština „i to u skladu sa prethodno postignutim sporazumima“. Od konkretnih tačaka još je pomenuo pitanja nestalih i donatorsku konferenciju, ali bez detalja.

Vučić je rekao da se u planu ne pominje članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama.

„Nijesam ni danas potpisao ništa. Obojica smo na različite načine stavili do znanja šta su i njegove, šta su i naše crvene linije“, rekao je Vučić, opisavši atmosferu u razgovorima sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem kao „pristojnu“.

„Nije bio nikakav Dan D, ali mislim da je bio OK dan“, rekao je Vučić.

Kako za DW kaže politikolog Stefan Surlić sa beogradskog Fakulteta političkih nauka, djeluje da je međunarodni pritisak na Prištinu bio presudan. „Velika je diplomatska pobjeda za Beograd što se uspjelo u istrajavanju da ZSO bude prva tema.“

„Ne treba zaboraviti sve ostalo što je dio sporazuma, jer su pred Srbijom ozbiljni zadaci. Ali, poslije Ohrida je lopta najprije u dvorištu Prištine. Da li se nastavlja sa primjenom sporazuma – koji je prihvaćen, a nepotpisan – zavisi od Prištine“, dodaje Surlić.

Borelj: Imali smo veće ambicije

Djelovalo je da i visoki predstavnik EU Žozep Borelj, koji se obratio poslije Vučića i nije dozvolio pitanja novinara, takođe misli da je dan bio dobar. „Bio je dug dan“, rekao je Borelj najprije.

„U okviru aneksa, strane su se potpuno opredijelile da sprovedu sve članove sporazuma“, rekao je on, potvrđujući potom manje-više sve što je Vučić već naveo.

Makedonski premijer Kovačevski sa Boreljom i Lajčakom

„Moram priznati da smo prvobitno predložili ambiciozniji predlog aneksa, ali nažalost strane nijesu uspjele da se dogovore o tom detaljnom predlogu“, rekao je Borelj, ne iznoseći kakvi su detalji u pitanju.

„To se desilo jer jedna strana, Kosovo, nije bila dovoljno fleksibilna, ali sa druge strane jer je Srbija unaprijed izjavila da neće potpisati iako su spremni za provođenje.“

Pa ipak, to je za visokog diplomatu iz Brisela dovoljno: „Aneks i sporazum smatraju se usvojenim“, rekao je. „Ono što su strane prihvatile, dakle sporazum i sprovođenje kroz aneks, postaće integralni dio njihovog puta prema Evropskoj uniji.“

Tako će, kako je precizirao, obaveze Srbije biti ukotvljene u pregovaračkom poglavlju 35 koji je svojevrsna tačka razno. „Neispunjavanje obaveza vuče posljedice“, upozorio je Borelj. „Da bismo otvorili evropsku perspektivu, Srbija i Kosovo moraju da normalizuju odnose. To se ne može izbjeći.“

Premijer Kurti je novinarima rekao da će aneks uskoro biti objavljen i da se nada da će svi shvatiti šta u njemu piše.

On je ponovio da „druga strana“ nije bila spremna da potpiše dokument. „Sada je na EU da pronađe mehanizam da ovaj sporazum bude pravno i međunarodno obavezujući“, dodao je Kurti.

Kurti ponovo hteo da potpiše

Samo prva faza?

Maratonski susret održan je po oprobanom receptu – prvo su emisari Evropske unije pričali sa Vučićem, onda sa Kurtijem, a onda su za sto sjeli svi đuture i to je potrajalo.

Uoči sastanka se od Borelja i američkog izaslanika Gabrijela Eskobara – koji kaže da je u Ohridu bio „posmatrač“ – čula istovjetna formulacija. Da, naime, treba dogovoriti „finalizaciju implementacionog aneksa sporazuma o normalizaciji“.

U prevodu, posrednici koji su posljednjih sedmica priveli Vučića i Kurtija za sto, računaju da je krajem februara u Briselu utanačen sporazum, a u Ohridu je razrađivan plan njegove primjene.

No i Vučić i Kurti su u Ohrid došli ponavljajući svoje „crvene linije“ koje se dijelom kose sa tekstom francusko-njemačkog papira na koji su u Briselu navodno pristali.

Taj predlog broji 11 tačaka i u njemu se navodi da se Srbija neće protiviti članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama, kao i da će dvije strane međusobno priznati dokumenta, diplome, pasoše… Pominje se i sprovođenje prethodnih sporazuma, čime se cilja na Zajednicu srpskih opština.

Vučić je u više televizijskih istupa ponavljao da nema govora o članstvu Kosova u UN ili priznanju nezavisnosti, dok je Kurti i u Ohridu ponavljao koliko mu je sporno formiranje Zajednice srpskih opština, potpisano prije deset godina.

Ogromno interesovanje medija za susret

Na pitanje kako to da je aneks o primjeni sporazuma tako mršav, to jest da broji svega par tačaka, politikolog Stefan Surlić iznosi pretpostavku da će se stavke dopunjavati.

„U kasnijoj fazi će doći pitanje članstva Kosova u međunarodnim organizacijama, prekid lobiranja protiv priznavanja Kosova i prećutna saglasnost da Kosovo i Srbija idu nezavisnim procesima ka EU“, kaže on za DW.

Važi i bez potpisa

Vučić i Kurti su pod pritiskom kod kuće. U petak (17. mart) je u Beogradu održan masovni protest koji su organizovale parlamentarne stranke desnice, protiveći se onome što zovu „izdajom“ i posrednim priznanjem kosovske nezavisnosti.

U Ohridu ništa nije potpisano, a javnosti je opet ostavljeno da nagađa da li je nešto trebalo potpisati ili ne. Kao i nakon sastanka u Briselu, Kurti je tražio da se nešto potpiše, a Vučić nije planirao ništa da potpiše.

„Nismo fokusirani na potpisivanje, već na finalizaciju sporazuma“, rekao je američki izaslanik Eskobar o tome pred sastanak.

U regionalne medije je, po običaju, uoči susreta procurio novi non-pejper u kojem se skicira pravac dogovora, ali takođe i „prijeti“ Beogradu i Prištini prekidom evropskog puta i nekom vrstom izolacije.

No poslije susreta u Ohridu čini se da usmeni dil važi i bez potpisa jer ulazi u pregovaračka poglavlja za članstvo u EU.

„Vučić je u izjavi naglasio da tu nije imao mogućnost da bira nego je to samo primio k znanju“, tumači Surlić. „Ali je ovim potvrdio da imamo prvu fazu primjene sporazuma iz Brisela. Dakle, sprovodi se nepotpisani dokument koji očito ima pravne i političke posljedice.“

Borelj bi sada trebalo da raportira šefovima država i vlada zemalja EU koji se u četvrtak (23. mart) okupljaju na samitu u Briselu. Ima, dakle, još par dana za analize i interpretacije.

Pratite nas i na Fejsbuku, preko Tvitera, na Jutjubu, kao i na našem nalogu na Instagramu.

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније