Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

27. 05. 2015. 08:46   >>  08:38

U CRNOJ GORI

Od multiple skleroze do 600 oboljelih

U Crnoj Gori ne postoje precizni podaci koliko osoba je oboljelo od multiple skleroze, a procjene su da ih ima od 550 do 600.

Direktorka Klinike za neurologiju Kliničkog centra Crne Gore Mirjana Čukić, rekla je da se u tom zdarvstvenom centru gdje se sprovodi kompletna dijagnostika, godišnje bolest otkrije kod 30 pacijenata.

Ona je povodom Svjetskog dana multiple skleroze, koji se obilježava danas, objasnila da je to hronična bolest centralnog nervnog sistema i da je to oboljenje najčešći neurološki uzrok invaliditeta kod mladih i osoba srednjih godina.

“Iako multiple skleroza (MS) može imati benigni tok praćen minimalnom onesposobljenošću, kod oko 60 odsto obojelih poslije dvije do tri decenije od početka prvih simptoma dolazi do djelimične ili ozbiljne onesposobljenosti. To uslovljava znatno narušenje njihovog kvaliteta života i predstavlja veliko opterećenje za društvo, posebno u socijalnim i ekonomskim sferama”, rekla je Čukić Pobjedi.

Ona je pojasnila da je rizik za nastanak multiple skleroze veći kod žena, što se ističe, dovodi u vezu sa izloženošću faktorima spoljašnje sredine.

“To se prije svega odnosi na nedostatak vitamina D, nedovoljnu izloženost sunčevom zračenju, što ima znatan uticaj na promjene u imunskom odgovoru koje povećavaju rizik od bolesti. Učestalost MS relativno je niska u djetinjstvu, rapidno raste poslije 18. godine života, a vrh dostiže između 25. i 35. godine. Nakon toga lagano opada, tako da bolest postaje sve rjeđa kod osoba starijih od 50 godina”, ukazala je Čukić.

Liječenje multiple skleroze odnosi se na terapiju pogoršanja (relapsa), simptomatsku, fizikalnu i terapiju koja modifikuje prirodni tok bolesti.

Prema riječima Čukić, svi potrebni lijekovi dostupni su pacijentima u Crnoj Gori, ističući da se radi o izuzetno skupoj terapiji, oko deset hiljada EUR na godišnjem nivou za jednog pacijenta. Ona je navela da terapiju trenutno prima 98 pacijenata, dok se 20 nalazi se na listi čekanja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније