Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

02. 04. 2019. 06:35 >> 06:00

U CRNOJ GORI

Oko 600 oboljelih od multipla skleroze

Iako Crna Gora nema registar o broju oboljelih od multipla skleroze, procjenjuje se da ih u našoj zemlji ima oko 600, kazala je Dnevnim novinama neurolog Ljiljana Radulović sa Klinike za neurologiju Kliničkog centra Crne Gore (KCCG).

Dijagnoza se svim pacijentima, pojašnjava, postavlja u najvećoj zdravstvenoj ustanovi u Crnoj Gori.

Stoga, podaci iz ambulante pokazuju da je riječ o oboljenju koje je gotovo dva i po puta češće kod žena. Pacijentkinje su uglavnom žene u dvadesetim i tridesetim godinama.

“Prevalenca kao osnovni podatak koliko imamo oboljelih na 100.000 stanovnika se mijenja na geografskoj karti. Naša zemlja spada u zonu od koje se očekuje oko 100 oboljelih na 100.000 stanovnika, što znači da se u Crnoj Gori očekuje oko 600 pacijenata oboljelih od multipla skleroze. Gruba procjena je da godišnje kroz našu ambulantu prođe oko 400 pacijenata. Mi sami između sebe primjećujemo da je taj broj u porastu, ali nemamo registar da znamo precizno”, kazala je Radulović, objašnjavajući da je porast moguće vezan za bolju dijagnostiku i ranu dijagnostiku koju sada mogu da urade.

Multipla skleroza je, kaže oboljenje koje najčešće zahvata ženski pol, a među pacijentima Klinike za neurologiju preovladavaju mlade žene u trećoj i četvrtoj deceniji.

“Dominantno se radi o oboljenju koje zahvata ženski pol. Otprilike negdje oko dva do dva i po puta je multipla skleroza češća u ženskom polu. Tendenca je da se ta cifra povećava, što znači da sve više žena bude oboljelo u odnosu na broj muškaraca. Tačnog objašnjenja za to nema, ali se pretpostavlja da hormonski status utiče na pojavu multipla skleoze”, kazala je Radulović.

Posljednjih 20 godina intenzivna su ispitivanja koja se bave faktorima koji utiču na pojavu multipla skleroze kod pacijenata, a jedna od onih stvari koja se ispituje upravo je, kaže, hormonski status.

“Jer je primijećeno ne samo da su žene češće oboljele, već i da recimo u toku trudnoće kad imamo drugačiji hormonski status pacijenta bolest bude mirna, što nam olakšava posao i kao da se priroda potrudila da u jednom periodu koji je osjetljiv bude sve u redu. Žene i muškarci sa multiple sklerozom mogu, naravno da se ostvare ne samo u tom biološkom, nego i profesionalnom i svakom drugom smislu”, kazala je Radulović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније