Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: PR Centar, Objavio: I. P. ]

16. 04. 2019. 13:39   >>  13:40 3

ERAKOVIĆ PORUČIO

CG lider u liječenju oboljelih od multipla skleroze

Crna Gora je lider u regionu u mogućnostima dijagnostikovanja i liječenja oboljelih od multipla skleroze, a saradnjom sa najvećim evropskim stručnjacima napaviće još veće iskorake u liječenju te bolesti, poručio je direktor Kliničkog centra Crne Gore neurolog dr (KCCG) Jevto Eraković.

 

On je, povodom posjete KCCG-u jednog od najpoznatijih austrijskih neurologa prof. dr Tomasa Bergera rekao da Crna Gora ne zaostaje za razvijenim evropskim zemljama kada je riječ o liječenju oboljelih od multipla skleroze, a da u odnosu na zemlje regiona sa Slovenijom dijeli prvo mjesto.

"U Crnoj Gori ima oko 600 oboljelih od multipla skleroze i jedna od tema razgovora sa profesorom Bergerom bila je njegova pomoć u implementaciji i izradi Registra oboljelih od multipla skleroza, ne samo da bi imali tačan broj pacijenata, već da bi iz tog registra, zajedno sa kolegama iz Austrije i Evrope, dobili neophodne podatke za naučna i stručna usavršavanja i odredili naredne ciljeve, koji će poboljšati status pacijenata“, pojasnio je Eraković.

On je ocijenio da je ponos doktora i države to što je Crna Gora lider u regionu sa mogućnostima dijagnostifikovanja i liječenja oboljelih od multipla skleroze.

"To je svakako snažna poruka za naše pacijente. Ali tu se ne zaustavljamo, nego ćemo, uz pomoć najvećih evropskih eksperata, kao što je profesor Berger, napraviti još veće iskorake u liječenju te bolesti", istakao je Eraković.

Austrijski neurolog prof. dr, Tomas Berger, rekao je da danas postoji 16 dostupnih terepija za liječenje multipla skleroze, pri čemu, kako je pojasnio, ne samo za liječenje pacijenata, koji su oboljeli od relapsno remitentne, već i za liječenje pacijenata, koji imaju primarno progresivni oblik multipla skleroze.

"Dakle, danas imamo terapiju, po prvi put dostupnu, i za liječenje pacijenata koji imaju primarno progresivni oblik multipla skleroze. Prije svega, osnovni principi liječenja se zasnivaju na tome da želimo da pacijenti nemaju bilo kakvu aktivnost bolesti. Takođe, od izuzetnog značaja je da se liječenje počne što ranije i na kraju, imajući u vidu terapijske mogućnosti, i samu volju pacijenta, mi možemo smatrati da su ovo počeci personalizovanog pristupa liječenju i da je pacijent u fokusu", kazao je Berger.

On je ocijenio da su terapijske mogućnosti i dostupnost inovativne tarapije u Crnoj Gori izuzetni "ne samo kada poredimo Crnu Goru sa zemljama regiona, već i sa mnogim zemljama Evropske unije".

"To je velika stvar za liječenje pacijenata u Crnoj Gori i Klinički centar je zaista u izuzetnoj poziciji i pacijenti imaju veliku šansu za liječenje ovdje", kazao je Berger.

Prema njegovim riječima, između kliničkih centara u Podgorici i Beču postoje velike mogućnosti za saradnju.

"Smatram da jedna od mogućnosti saradnje jeste da zajedno pomognemo da se razviju i implementiraju registri bolesti, koji će pomoći, ne samo boljem praćenju pacijenata, nego i imaju vrijednost za cijeli ekonomski sistem. Sljedeći nivo saradnje bi mogao biti razmjena naučnih informacija i ono što bi bilo od posebnog značaja jeste da mladi neurolozi mogu doći u kliniku u Beču, gdje bi razmjenjivali iskustva i stekli najnovija saznanja“, kazao je Berger.

On je dodao da je velika prednost što već postoji saradnja između Podgorice i Beča i u narednom periodu „ta saradnja se može na još višim nivoima ojačati“.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније