Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

K. J.

08. 10. 2024. 15:58 >> 15:58
Čitaj mi:

Minić osudila prijetnje upućene Vesni Bratić

"Nasilje bilo koje vrste mora biti kažnjivo bez izuzetaka"

U ime Foruma žena Demokratske Crne Gore i u svoje ime, uz veliku zabrinutost, osuđujem strahovite prijetnje smrću, kontinuirano nasilje, govor mržnje, napade i uvrede upućene koleginici, nekadašnjoj ministarki prosvjete, nauke, kulture i sporta, političarki i uvaženoj profesorki na Univerzitetu Crne Gore,Vesni Bratić, saopštila je, predsjednica Foruma Žena Demokrata, Valentina Minić.

Kako je kazala, nasilje bilo koje vrste je opšte neprihvatljivo i mora biti kažnjivo bez izuzetaka. Činjenica da su žene postale svakodnevne mete nasilja, što zbog svog rodnog određenja, posla kojim se bave, što zbog stavova koje brane i mišljenja koja hrabro iznose, ne smije biti tolerisana i zanemarena.

“Godinama unazad svjedočimo nezapamćenom, što javnom, što anonimnom linču, prijetnjama i najrazličitijim oblicima rodno zasnovanog nasilja koji ugrožavaju dostojanstvo, bezbjednost i živote, ne samo prof. dr Vesne Bratić već i mnogih drugih žena u Crnoj Gori čiji glas ne čujemo, čije sudbine ne živimo i čije strahove ne osjećamo”, istakla je Minić.

Prema njenim riječima, takva skaradna krivična djela, ne samo da krše osnovna ljudska prava, već su i podsjetnik na nejednakosti u društvu koje ne jenjavaju – stoga apelujem na sve nadležne institucije da stanu u zaštitu žena i pozivam na hitnu reakciju nadležnih organa u rješavanju ovakvih slučajeva, uz promptno sankcionisanje nasilnika i kriminalaca.

“Nesumnjivo je da su skorašnji događaji vršnjačkog nasilja i maloljetničke delikvencije kao i rodno zasnovanog nasilja pokazatelji da zakoni koji uređuju ovu oblast, a naročito Krivični zakonik (iako je u prethodnom periodu pretrpio izmjene i dopune), ima i te kako prostora za unapređenje i strožije kaznene norme. Nasilnici se moraju demotivisati, mehanizmi sankcionisanja unaprijediti, a mora se i hitno pristupiti definisanju protokola postupanja i obezbjeđivanja žrtava nasilja kako bi država konačno, nakon tri decenije preuzela odgovornost i posao koji godinama unazad, uz mnoštvo prepreka i izazova sprovodi civilno društvo, koje treba da bude podrška državi a ne nosilac tako velikog tereta, sa kojim većina razvijenih država nije uspjela da se izbori”, kazala je Minić.

Predsjednica Foruma Žena Demokrata ističe da, prosperitet svake zemlje leži u jakim institucijama i njihovoj mogućnosti da obezbijede svakoj građanki i građaninu vladavinu prava, ravnopravnosti, sigurno i bezbjedno okruženje. Zato smo dužni da kolektivno, udruženo i bez izuzetka osudimo svaki oblik nasilja, a svakoj žrtvi obezbijedimo uslove za siguran i dostojanstven, kako profesionalni, tako i privatni život.

“Nedvosmisleno stojim, stajaću i boriću se protiv svih oblika nasilja usmjerenih prema ženama i djeci, koji, nažalost još uvijek, uzimaju maha u javnom diskursu i društvu uopšte. Svaki pojedinac koji koristi snagu u vršenju bilo kog vida nasilja, predstavlja samo slabašnost svog karaktera, ostavljajući nam mrlju na kolektivnoj svijesti ali i želju da takve mrlje počistimo”, zaključila je Minić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније