Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Igor Pejović, TVCG

03. 10. 2024. 07:13 >> 09:12
1
Čitaj mi:

MAKEDONKA U PRIJESTONICI

Prija mi cetinjski mir, voljela bih da zasviram u Crnogoskom simfonijskom orkestru

Jovana Kadžibanova student je Muzičke akademije na Cetinju - smjer violončelo, a u Crnu Goru je iz Sjeverne Makedonije došla prije više od godinu i po dana. U Skoplju je završila Srednju muzičku školu, a za dalje školovanje odabrala je crnogorsku prijestonicu i klasu profesora Mladena Popovića. U emisiji Mladistan na TVCG kazala je da o Crnoj Gori i Cetinju prije dolaska na studije nije mnogo znala. Upoznala je divne ljude na Cetinju, i zaljubila se u prijestoničke parkove.

Otkad se iz Skoplja preselila na Cetinje najjviše joj nedostaju porodica i prijatelji, a jednog dana bi, kako nam je otkrila, voljela da zasvira u Crnogorskom simfonijskom orkestru.

Zanimalo nas je i zašto baš Cetinje: “Nama muzičarima je jako bitno da imamo dobrog profesora. Ja sam prošle godine stupila u kontakt s profesorom Mladenom Popovićem i imali smo predivnu komunikaciju. On je bio jako zadovoljan mojim radom, a ja sam bila zadovoljna kako on radi sa mnom i riješila sam da dođem da studiram u njegovoj klasi”.

Na Cetinju sve bez stresa

Proces privikavanja joj je u početku jako teško padao jer je vezana za roditelje i sestru: “Ali nakon nekoliko mjeseca kad sam počela da se druzim s kolegama odavde počela sam da se osjećam kao da su me svi prihvatili”.

Cetinje od Skoplja se, kaže Jovana, dosta razlikuje, jer je Skoplje veći grad, a i bolji je noćni život za mlade: “Cetinje je mirnije. Malo staloženije i sve je nekako da lijepo teče. Bez stresa”.

Na Cetinju joj prija mir i to što ima puno vremena da radi na sebi, ali i da vježba na violončelu, što joj je jako važno za dalji profesionalni razvoj.

“Violončelo sam odabrala skroz neplanirano. Ja sam htjela kao mala da pjevam, onda sam imala puno nekih drugih želja, da sviram gitaru i druge instrumente. Ali to je zanimljiva priča, kad nas je profesorica pitala šta želimo da sviramo imali smo tri izbora...violončelo, violina i klavir. I svi ostali su odabrali violinu i klavir i meni je tako bilo žao što je violončelo ostalo samo da sam morala da mu pravim društvo i tako sam, ne znajući uopšte šta je to, odabrala violončelo. Ali nije prošlo dugo vremena kad sam ja otkrila preveliku ljubav za njega i povezanost koju imam”, kaže Jovana.

Crnogorci, kako je rekla, Makedonce doživljavaju kao temperatmente ljude: “Ali po mom mišljenju mi smo jako slično. Različita je kultura, ali jako sličan mentalitet i definitivno gostoprimstvo je jedna od stvari koje su na istom nivou i u Crnoj Gori i u Makedoniji”.

Za sada bez planova

Od crnogorskih jela najviše voli pršut i razne vrste sireva. Makedonska jela nije spremala za svoje prijatelje u Crnoj Gori, ali im je nekoliko puta donosila ajvar, makedonsko vino i rakiju: “Utisci su predivni, svi su prezadovoljni, naročito ajvarom”.
Porodici i prijateljima kad dođu u Crnu Goru prvo će pokazati prirodu, jer Cetinje ima predivne parkove, zatim Cetinjski manastir, Orlov krš...

“Rekla bi im da je Crna Gora preliljepa zemlja, ima prelijepo more, planine, ljudi su pričljivi i to meni najviše prija. Zato sto sam ja pričljiva i lakše mi je da se opustim, naročito kad je jezik problematičan”, kaže Jovana.

Za sada nema nikakve planove: “Jedna od stvari koje su mi ostavile dobar utisak je Crnogorski simfonijski orkestar, voljela bih da sviram sa njima”.

Vjerujemo da će Jovana, svaki slobodan trenutak van akademije, provesti uživajući širom Crne Gore - zemlje iz koje će se, u rodnu Sjevernu Makedoniju, jednog dana vratiti kao uspješna i priznata umjetnica.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније