Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.V.

01. 10. 2024. 15:59 >> 17:21
1
Čitaj mi:

portal saznaje

Brod sa oružjem za Izrael neće ući u Luku Bar

Brod pod portugalskom zastavom, MV Kathrin koji nosi eksplozive namijenjene Izraelu neće ući u Luku Bar, saznaje Portal RTCG iz dobro obaviještenih izvora. Portal saznaje i da će brod u Hrvatsku, te da je zahtjev koji je ranije predat crnogorskoj strani povučen u međuvremenu.

Amnesti Internešnal pozvao je Sloveniju i Crnu Goru da spriječe brod pod portugalskom zastavom, MV Kathrin, da pristane u njihove luke zbog jasnog rizika da bi taj teret mogao doprinijeti ratnim zločinima u Gazi.

Prema informacijama vlade Namibije i portugalskog ministra spoljnih poslova, MV Kathrin nosi eksplozive namijenjene Izraelu.

“Namibijske vlasti su u avgustu odbile da brod uđe u svoju glavnu luku, naglašavajući da njegov operater tvrdi kako teret uključuje osam kontejnera RDX Hexogen eksploziva koji su namijenjeni za Izrael”, navodi AI.

Kako se navodi, izjava kancelarije slovenačkog premijera i portugalskog ministra spoljnih poslova sugerisala je ranije da brod putuje ka Crnoj Gori i slovenačkoj luci Koper, gdje bi trebalo da istovari teret. 

„Smrtonosni teret za koji se vjeruje da je na brodu MV Kathrin ne smije stići u Izrael, jer postoji jasan rizik da bi taj teret doprinio ratnim zločinima protiv palestinskih civila”, kazala je šefica Amnesti Internešnal Slovenija Nataša Posel.

„Namibija je s pravom ispunila svoje međunarodne obaveze sprečavajući MV Kathrin da prenese vojne zalihe u Izrael kroz svoju luku. Sada je na Sloveniji, Crnoj Gori i svim drugim državama da učine isto i da ne olakšavaju nezakonit transfer“, dodala je ona.

Međunarodno humanitarno pravo zabranjuje svim državama da prenose oružje strani u oružanom sukobu kada postoji jasan rizik da bi to doprinijelo ratnim zločinima ili drugim ozbiljnim povredama ovog prava.

I iz Pokreta za Palestinu saopštili su da je vlasnik broda Ketrin koji nosi eksplozivni materijal za Izrael zatražio od Portugala da povuče zastavu.

"U toku je traženje nove zastave za Brod Ketrin jer još ni jedna država nije dala dozvolu za svoju zastavu, što se svakog trenutka može promijeniti. Brod neće moći za sada uploviti do tada ni u jednu luku i moraće ostati na pučini. Međunarodno humanitarno pravo zabranjuje svim državama da prenose oružje strani u oružanom sukobu kada postoji jasan rizik da bi to doprinijelo počinjenju ratnih zločina ili drugih teških kršenja", saopštili su iz Pokreta za Palestinu.

Kako navode, države koje nastavljaju sa transferom oružja Izraelu stoga djeluju suprotno svojim obavezama prema zajedničkom članu 1. Ženevskih konvencija i moraju hitno djelovati kako bi spriječile sve takve transfere.

"Nadalje, kao države potpisnice Ugovora o trgovini oružjem, Crna Gora se obavezale na uspostavljanje najviših mogućih zajedničkih međunarodnih standarda za regulisanje međunarodne trgovine konvencionalnim oružjem u cilju smanjenja ljudske patnje. Pozivamo Vladu Crne Gore da hitno uvede embargo na oružje Izraelu i poštuje međunarodno humanitarno pravo i time prekine svoje saučesništvo u izvšrenju teških kršenja i genocida nad palestinskim narodom", navode iz Pokreta za Palestinu.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније