Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

K. J.

18. 09. 2024. 09:12 >> 09:28
Čitaj mi:

apel za bolje uslove

Podstanari traže regulisanje cijena zakupa

U Podgorici, mladi ljudi suočavaju se sa ozbiljnim problemima koji proizlaze iz neadekvatnih stambenih uslova. Visoke cijene zakupa, nestabilnost stanovanja i nedostatak pristupačnih stanova predstavljaju ozbiljne prepreke za mlade ljude koji teže formiranju porodica, stabilnosti i porodičnoj sigurnosti, navodi Pokret podstanara.

“Nažalost, izostanak razumijevanja i konkretnih akcija od strane političkih subjekata dodatno je pogoršala ovu situaciju. Umjesto da su se bavile stvarnim problemima i pružanju konkretna rješenja, političke stranke bavile su se isključivo ličnim i partijskim interesima svjesno zanemarujući budućnost mladih generacija. Kao posljedicu danas imamo još veće izazove za mlade i skoro pa nemoguću misiju, da se suočavaju i izbore sa finansijskim pritiscima i nestabilnim uslovima stanovanja, što negativno utiče na njihov profesionalni i socijalni život”, ističu u saopštenju.

Pokret podstanara se odlučno protivi ovom neaktivnom pristupu i postavlja sljedeće ciljeve kako bi se obezbijedili pravični i dostojanstveni uslovi za mlade u gradu.

“Regulisanje cijena zakupa – Uvođenje pravila koja će ograničiti neosnovano povećanje kirija i učiniti stanovanje finansijski pristupačnijim za mlade ljude. Povećanje dostupnosti pristupačnih stanova – Promovisanje izgradnje i dostupnosti stanova koji su u finansijskom dometu mladih i porodica sa nižim primanjima. Pravna zaštita podstanara – Donošenje zakona koji će jasno definisati prava i obaveze kako stanodavca, tako i podstanara, pružajući pravnu zaštitu od iznenadnih iseljenja i nefer praksi. Unapređenje stambenih uslova – Uvođenje standarda za kvalitet stanovanja kako bi svi podstanari mogli živeti u sigurnim i dostojanstvenim uslovima”, ističe Pokret podstanara.

Nažalost, zaključuju, politički subjekti u gradu zanemaruju ove ključne probleme, fokusirajući se na projekte poput krečenja fasada, asfaltiranja ulica, povratka korza ili renoviranja robnih kuća.

“Iako su ove aktivnosti važne, one ne mogu nadomjestiti potrebu za sistemskim rješenjima koja će se pozabaviti stvarnim i hitnim potrebama mladih podstanara”, zaključuje Pokret podstanara.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније