Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

K. J. [ PR centar ]

17. 09. 2024. 12:41 >> 12:42
Čitaj mi:

press konferencija

Usvajanje Zakona o visokom obrazovanju ključni cilj Studentskog parlamenta

Usvajanje novog Zakona o visokom obrazovanju, reforma Programa stručnog osposobljavanja, donošenje Zakona o obavljanju studentskih poslova, kao i promocija studentskog aktivizma najvažniji su ciljevi novog saziva Studentskog paralamenta Univerziteta Crne Gore (SPUCG) saopšteno je na pres konferenciji.

Predsjednik SPUCG, Jakov Vukčević, podsjetio je da je na inicijativu SP drugi put u dvije godine povećan iznos studentskih kredita i stipendija, kao i naknada za Program stručnog osposobljavanja, pa će studentski krediti iznositi od 150 do 214 eura, stipendije za najbolje studente 300 eura u odnosu na dosadašnjih 225, a naknade za Program stručnog osposobljavanja 600 u odnosu na 450 eura koliko su bile do sada.

„Rad na unapređenju studentskog standarda ostaje jedan od prioriteta i ciljeva SP i u ovom mandatu. Neki od glavnih ciljeva ovog saziva su usvajanje novog Zakona o visokom obrazovanju, reforma Programa stručnog osposobljavanja, donošenje Zakona o obavljanju studentskih poslova, rad na promociji studentskog aktivizma i studentskog organizovanja, kao i rad na unapređenju tradicionalnih projekata SPUCG“, rekao je Vukčević, prenosi PR centar.

Smatra da bi osnivanje Studentskog servisa na Univerzitetu Crne Gore bio veliki iskorak.

„Studentski servis podrazumijeva osnivanje Centra za posredovanje u obavljanju studentskih poslova, a u regionu i Evropi funkcioniše na način da Univerzitet povezuje studente i poslodavce, a u cilju obavljanja studentskih poslova koji su privremeni i povremeni“, objasnio je Vukčević.

Dodao je da je na incijativu SP donijeta odluku da se organizuju još dva dodatna apsolventska roka za studente kojima je ostao još jedan ispit, a prvi rok je 21, a drugi 27. septembra.

Generalni sekretar SPUCG, Vedran Vujisić, ukazao je da je jedan od najvećih problema koji opterećuje crnogorski sistem visokog obrazovanje aktuelni model studija 3+2+3, koji se, kako smatra, pokazao kao prilično nepravedan i neadekvatan u crnogorskom kontekstu.

„Studenti koji završe trogodišnje osnovne studije nedovoljno su kvalifikovani za najveći broj poslova na tržištu rada, a kada završe dvogodišnje master studije prekvalifikovani su za najveći broj poslova. Zbog toga je utvrđeno da je ovaj model studija slabo kompatibilan sa tržištem rada u Crnoj Gori. Stoga se SP zalaže za uvođenje novog modela studija, a naš predlog je da to bude model u formatu 3+1+3, ali smo otvoreni i za druga rješenja koja su u najboljem interesu studenata“, naglasio je Vujisić.

Prema njegovim riječima, SPUCG godinama se zalaže za rangiranje univerziteta u Crnoj Gori i to je obaveza koja je predviđena Zakonom o visokom obrazovanju, ali do danas rangiranje nije sprovedeno.

„Takođe, SPUCG se zalaže za uvođenje novih studentskih rokova, a to su aprilski i julski. Aprilski bi služio kao popravni ispitni rok za predmete iz zimskog semestra, dok bi julski ispitni rok služio kao popravni za predmete iz ljetnjeg semestra“, rekao je Vujisić.

Smatra da se potrebno pozabaviti i redefinisanjem praktične nastave, redefinisanjem kriterijuma za akreditaciju studijskih programa, a posebno na privatnim ustanovama visokog obrazovanja.

„Smatramo da je potrebno predvidjeti minimalan broj saradnika na univerzitetskim jedinicama, a što je direktno u vezi sa kvalitetom nastave. Takođe se zalažemo za uvođenje prijemnog ispita na osnovne studije, a smatramo da je potrebno uvesti i nova prava iz studentskog standarda“, naveo je Vujisić.

Zalažu se se, kako je dodao, i za redefinisanje i uvođenje nove kategorije stipendija za najbolje studente, koje bi predviđale obavezu vraćanja studenata u Crnu Goru, a koje bi imale i neku vrstu programa garancije za kasnije zaposlenje.

Student povjerenik UCG, Zerina Kardović, smatra da je potrebno identifikovati prednosti Programa stručnog osposobljavanja u koje bi se trebalo ulagati, ali i manjkavosti programa koje bi trebalo reformisati.

„Cilj je prilagođavanje savremenom tržištu rada i obezbjeđivanje uslova našim koleginicama i kolegama da se što bolje profesionalno usavrše. Zbog toga SPUCG snažno podržava reformu Programa stručnog osposobljavanja, ali ne podržavamo njegovo ukidanje, jer taj program ima mnogo prednosti i od izuzetnog je značaja za naše mlade kako bi se pripremili za tržište rada i bili konkuretni“, kazala je Kardović.

Reforma Programa stručnog osposobljavanja se, kako je rekla, odnosi na novčano povećanje na 800 eura kao naknade za korisnike Programa, gdje bi učešće u isplati uzeli država sa 75 odsto, a poslodavci sa 25 odsto.

„Studenti bi bili više motivisani da rade, usavršavaju se i da se pripremaju za tržište rada, a sa druge strane poslodavci će biti u mogućnosti da ih u tome podrže i više ulože u Program stručnog osposobljavanja“, pojasnila je Kardović.

Inicijativa za novčanim povećanjem, kako je rekla, nije ostvarena, ali glavni cilj reforme je unapređenje kvaliteta Programa i vjeruje da će uz konstruktivan dijalog sa ključnim akterima iz poslovnog svijeta i javnog sektora postići kompromise i preduzeti mjere ka unapređenju Programa stručnog osposobljavanja.

Studentski ombudsman UCG, Ivana Popović, istakla je da je jedan od ciljeva SP da što više dopre do studenata kako bi shvatili koliko je važno da su aktivni i koliko njihova aktivnost donosi benefita zajednici i njima samima.

„U planu novog saziva je da sprovedemo veći broj panel diskusija, otvorenih stolova i mnogih studentskih okupljanja koji će podstaći studente i ohrabriti ih da se što više aktiviraju i shvate značaj SP i njegove uloge u društvu“, poručila je Popović.

Kazala je da žele da motivišu studente da kroz svoj angažman, prije svega u studentskim jedinicama pri njihovim fakultetima doprinose studentskoj zajednici, i da budu pokretači promjena, koje će status i glas studenata dovesti na veći nivo.

„Dobro je poznato da SPUCG njeguje prijateljsku saradnju sa velikim brojem organizacija i udruženja, među kojima su COE, Kancelarija za mlade, SKC, Radio KRŠ i mnogi drugi. Definitivno ćemo se truditi da ostvarimo saradnju i sa mnogim drugim organizacijama budući da nam je od velikog značaja da imamo podršku i drugih organizacija“, istakla je Popović.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније