Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Biljana Radosavović, Radio CG

15. 09. 2024. 07:14 >> 07:14
1
Čitaj mi:

OCJENE

Parlament da ispita zakup Svetog Stefana

Vrijeme je da se u slučaj Sveti Stefan, koji ne radi već tri godine, uključi i Parlament, koji ima nadozornu ulogu kod ugovora o zakupu. To je za Radio Crne Gore ocijenila Ines Mrdović iz Akcije za socijalnu pravdu. Smatra da su se stekli uslovi za raskid ugovora, a bilo bi i korisno, ističe, da javnost konačno sazna ko je stvarni zakupac Sveca. Iz Vlade nijesmo dobili odgovor kakva je odluka nakon najave da će raskinuti ugovor ukoliko luksuzno ljetovalište ne bude otvoreno krajem avgusta.

Već petnaestak dana je prošao rok u kojem je zakupac Svetog Stefana "Adriatric Properties" trebalo da otvori za posjetioce luksuzno ljetovalište i vilu Miločar, te da izmiri dug od dva miliona eura za zakup.

Poruka iz Vlade bila je jasna, ako se to ne desi, država pokreće postupak raskida ugovora. Međutim, i dalje je nepoznato da li je bilo kontakata i pregovora sa zakupcem. Pokušali smo minulih dana da komuniciramo resor na čijim je čelu Nik Đeljošaj, ali odgovora na naše upite nije bilo. U međuvremenu poznato je da je tokom avgusta na sjednici pod tačkom interno razmotrena informacija o Svecu, ali konkretnog obavještenja, šta je odlučeno nije bilo ni tada.

Naša nezvanična saznanja su da ne postoji saglasnost u Vladi oko sudbine ljetovališta, a iz kompanije Adriatic Properties nije smo uspjeli da dobijemo sagovornika.

Ines Mrdović iz Akcije za socijalnu pravdu smatra da je vrijeme da se u rješavanje problema uključi parlament, jer, kako kaže za naš radio, Skupština ima nadzornu ulogu nad ugovorom o zakupu Sveca.

"Jer je on dao zeleno svjetlo za zakup od 42 godine i on vrši kontrolu tog ugovora o zakupu, tako da mislim da je vrijeme da se i crnogorski parlament pozabavi slučajem Svetog Stefana, jer imamo situaciju da tri godine se popularni svetac ne otvara, a time najviše trpi turistička privreda ove države, s obzirom da je Sveti Stefan prepoznat kao biser crnogorskog turizma", kaže Mrdović.

Ona tvrdi da su se stekli uslovi da ugovor o zakupu bude raskinuti.

"A mi imamo situaciju da niti je otvoren hotelski kompleks, niti se u posljednje vrijeme, makar prema onome što je saopštavano u javnosti, plaća zakupnina. Tako da su to, između ostalog, sve razlozi koji Vladi Crne Gore i Budvanskoj rivijeri, koja je zapravo izala u zakup te hotela i koja je vlasnik hotela, daju prostor da može da pokrene proceduru za raskit ugovora. Ta procedura podrazumijeva zapravo da Vlada i Budvanska rivijera treba da upute zakupcu upozorenje formalne prirode da se da roku od 30 dana da oni otklone nedostatke. Ukoliko oni to ne učine, onda vlada može da raskida taj ugovor", objašnjava Mrdović.

Takođe stava je da javnost konačno ima pravo da zna i ko je, kako kaže, stvarni zakupac luksuznog ljetovališta.

"Ovo iz razloga što mi svi znamo da je ugovor zaključan sa firmom čije je stvarno vlasničko sakriveno na Britanskim Djevičanskim Ostrvima", ističe Mrdović.

Posjećamo, zakupac je bio u obavezi da hotele drži otvorenim najmanje 11 mjeseci godišnje i uloži 50 miliona u rekonstrukciju Svetog Stefana. U međuvremenu, prije devet godina, sačinjen je aneks ugovora koji je predvidio da zakup do 2049. bude 1,1 miliona eura ili pola miliona manji od prethodno ugovorenog.

Takođe, postoji klauzula o produženju roka zakupa za Kraljičinu plažu na 90 godina, ali zbog nesuglasica ljetovalište je zatvoreno od 2021.godine.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније