Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

K. J.

11. 09. 2024. 10:08 >> 10:20
3
Čitaj mi:

REVIZIJA ZAVRŠENA

Monstat do ponedjeljka primjenjuje preporuke, na korak do rezultata

Do ponedjeljka će biti primijenjene preporuke koje je kompanija „Secnora Ou“ iz Estonije dala Upravi za statistiku Monstat nakon završene kontrole softvera kojim će građani provjeravati svoje podatke o etničko-kulturološkim karakteristima prikupljenim tokom procesa popisa stanovništva. To je za Portal RTCG potvrdio direktor Monstata Miroslav Pejović.

Kako nam je kazao, revizija je završena, a rok za to je bio 9. septembar.

"Dato je nekoliko preporuka, koje će biti implementirane do ponedeljka, a nakon toga ćemo izaći sa konkretnim datumima", istakao je Pejović.

Uskoro će, kako nam je pojašnjeno biti definisani rokovi za završetak revidirane verzije programskog rješenja za provjeru rezultata popisa stanovništva, domaćinstava i stanova, kao i termini koji se odnose na provjeru podataka.

Kompanija „Secnora Ou“ izabrana je na drugom tenderu, raspisanom 7. avgusta.

Bilo je potrebno da se kreira softver kojim se provjerava valjanost programskog rješenja za kontrolu podataka koji su dati prilkom popisa stanovništva, domaćinstava i stanova sprovedenog od 3. do 28. decembra 2023. godine.

Kompanija je ranije već uspješno radila na projektima u Sloveniji, Njemačkoj i Hrvatskoj.

„Secnora Ou“ će za svoj dio angažmana biti plaćena 29.038,79 eura sa PDV-om (23.999 eura bez PDV-a), što bi trebalo da joj bude uplaćeno do 8. oktobra.

Peliminarni rezultati popisa već su poznati - o broju stanovnika, domaćinstava, stanova i naselja, a Zakon o popisu nalaže da svi naredni podaci budu objavljeni kao konačni.

Tako objavljivanje svih rezultata zavisi od termina kada će softver za kontrolu pojedinih podataka početi da se koristi, te koliko dugo će građani moći da provjeravaju svoje podatke.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније