Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B.

10. 09. 2024. 19:28 >> 19:28
Čitaj mi:

BEČIĆ - SATLER

Rezultati pokazuju ozbiljnost namjere da se Crna Gora pomjeri naprijed

Zamjenik premijera i potpredsjednik Vlade Crne Gore Aleksa Bečić sastao se sa novim ambasadorom Evropske unije u Crnoj Gori Johanom Satlerom. Bečić je izrazio uvjerenje da će zahvaljujući bogatom iskustvu i razumijevanju specifičnosti Zapadnog Balkana Satlera, saradnja između Crne Gore i EU nastavi da se razvija, pružajući snažnu podršku našem putu ka članstvu u Evropskoj uniji.

Bečić je posebno istakao nedavno postignuće - dobijanje IBAR-a, koji predstavlja istorijsku prekretnicu u procesu evropske integracije Crne Gore.

"Tokom prethodnih mjeseci, uspješno smo deblokirali proces evropske integracije kroz deblokadu ključnih institucija, odgovoran pristup Vlade i Skupštine, kao i usvajanje velikog broja zakona i drugih propisa, odnosno sprovođenje sveobuhvatnih reformi u svim društveno-političkim sferama. Fokusirali smo se na borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, kao i na jačanje vladavine prava. Naš naredni cilj je da do kraja godine zatvorimo niz pregovaračkih poglavlja, uz međuinstitucionalnu saradnju i snažnu podršku građana koja podiže nivo odgovornosti svih političkih subjekata”, naglasio je Bečić.

On je izrazio zadovoljstvo odličnom saradnjom između bezbjednosnog sektora, tužilaštva i međunarodnih partnera, ističući da su povjerenje i partnerstvo ključni za postizanje konkretnih rezultata u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

"Naši rezultati najbolje svjedoče o efikasnoj saradnji između bezbjednosnog sektora, SDT-a i drugih nadležnih tužilaštava, kao i naših međunarodnih partnera, u prvom redu EUROPOL-a. Timski rad, transparentnost i odgovornost čelnika svih nadležnih institucija najsnažnije su oružje u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. Tokom proteklih deset mjeseci procesuirano je oko 70 lica zbog krivičnih djela iz oblasti korupcije, rasvijetljeno je 95% svih krivičnih djela nastalih u ovom periodu, kao i 85% krivičnih djela po nepoznatom učiniocu. Procesuirano je oko 600 pripadnika organizovanih kriminalnih grupa, operativno interesantnih lica i sa njima povezanih lica, oko 400 lica koja se terete za ekonomski kriminalitet i oko 200 zbog opojnih droga. Takođe, građani su gotovo svakodnevno svjedočili razbijanju švercerskih lanaca narkotika i cigareta, a zabilježene su i najznačajnije zapljene nelegalnog oružja u novijoj istoriji”, istakao je zamjenik premijera.

Bečić je dodao da su, osim borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, ekonomsko snaženje građana, izgradnja građanskog društva koje počiva na vladavini prava i snažnim instituicijama prioriteti ove vlasti.

,,Vlada Crne Gore će nastaviti sa unaprjeđenjem socio-ekonomskog položaja građana, borbom protiv organizovanog kriminala i korupcije, kako bi izgradila snažno građansko društvo utemeljeno na vladavini prava i povjerenju u institucije. To je najbrži put ka Evropskoj uniji, odraz pravog patriotizma i ljubavi prema svojoj zemlji'', zaključio je Bečić.

Ambasador Satler je istakao da Crna Gora ima istorijsku priliku da postane sljedeća članica Evropske unije.

“Vaš dosadašnji rad i vaši rezultati pokazuju ozbiljnost vaše namjere da Crnu Goru pomjerite naprijed na evropskom putu. Radujem se bliskoj saradnji sa Vladom Crne Gore kako bih vam pomogao da zadržite zamah i iskoristite ovu istorijsku priliku,” zaključio je Satler.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније