Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M.Lj.

09. 09. 2024. 12:45 >> 12:48

IJZ

Dva nova slučaja morbila registrovana u Beranama i Tuzima

Tokom prethodnih sedam dana od 3. septembra, registrovana su dva nova slučaja obolijevanja od morbila, čime je broj ukupno registrovanih slučajeva u Crnoj Gori porastao na 25. Od dva novoregistrovana slučaja, jedan je registovan u Beranama, a drugi u Tuzima, saopšteno je iz Instiuta za javno zdravlja (IJZ).

 

Slučaj obolijevanja u Tuzima je, kako navode iz IJZ, epidemiološki povezan za prethodno registrovanim slučajem u Podgorici, što dokazuje da je došlo do prelivanja obolijevanja među opštinama, i da se epidemiološka situacija usložnjava.

"Epidemiološka službe Instituta za javno zdravlje i Doma zdravlja Berane preduzimaju mjere iz svoje nadležnosti, epidemiološko istraživanje, predlog za vakcinaciju neimunizovanih, postekspoziciona vakcinacija kontakata i druge protivepidemijske mjere. Novoregistrovani slučaj iz Berana nije epidemiološki povezan sa prethodnim slučajevima. Svi do sada registrovani slučajevi u Crnoj Gori su laboratorijski potvrđeni, na osnovu PCR testa i/ili serološkog testa - prisustva specifičnih antitijela na morbile", kazali su iz IJZ-a.

Poručuju da sa početkom nove školske godine, rizik od daljeg širenja morbila dodatno raste.

"IJZCG u kontinuitetu poziva roditelje da iskoriste redovne i dodatne termine za vakcinaciju (koje određeni domovi zdravlja organizuju vikendom), da vakcinišu djecu bez odlaganja, a da nevakcinisanu djecu ne šalju u kolektive (predškolske ustanove, igraonice, rođendaonice, sportsko-rekreativne objekte, izlete, ekskurzije...)", navode iz IJZ.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније