Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M.Lj.

09. 09. 2024. 12:34 >> 12:34

Šimun

Ljekarska komora aktivno učestvuje u kreiranju zdravstvene politike

Ljekarska komora, zajedno sa Ministarsvom zdravlja, stoji na braniku interesa ljekarske struke i aktivno učestvuje u kreiranju zdravstvene politike u Crnoj Gori, poručio je resorni ministar Vojislav Šimun.

Crna Gora je, od 4. do 8. septembra, bila domaćin 13. Kongresa Medicinskog foruma ljekarskih komora Jugoistočne Evrope (SEEMF), na kojem su učestvovali predstavnici 24 države članice te organizacije, a organizator je bila Ljekarska komora Crne Gore.

Šimun je, kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, kazao da održavanje tako renomiranog stručnog skupa u Crnoj Gori svjedoči o povjerenju i privilegiji koja je ukazana Ljekarskoj komori Crne Gore, a samim tim i državi.

„Želim posebno da naglasim značaj Ljekarske komore u organizaciji ovog skupa, koja kao krovna strukovna organizacija u našoj zemlji, zajedno sa Ministarstvom zdravlja, stoji na braniku interesa ljekarske struke i profesije i aktivno učestvuje u kreiranju zdravstvene politike“, kazao je Šimun.

On je istakao da Ljekarska komora učestvuje u izradi svih strateških dokumenata u oblasti zdravstva.

Šimun je dodao da je cilj kongresa višestruk, a dominantna je razmjena međusobnog iskustva i znanja, kao i upoznavanje i povezivanja ljekara iz regiona, ali i drugih djelova Evropa i svijeta, u svrhu što boljeg liječenja pacijenata.

Predsjednik SEEMF Andrej Kehajov rekao je da je to udruženje jedno od najživljih i najdinamičnijih medicinskih udruženja u ovom vijeku, po svojim modernim pristupima i sposobnostima prikupljanja međunarodne medicinske ekspertize.

Forum je, kako je kazao, platforma na kojoj su učesnici razgovarali, razmjenjivali ideje i iskustva o razvoju medicinske nauke i prakse, kao faktora unapređenja međunarodnih odnosa.

Kehajov je, na predlog Ljekarske komore Crne Gore, uručio Šimunu plaketu za izuzetan doprinos zdravstvenom sistemu i javnom zdravlju i uspješnu i profesionalnu saradnju Ministarstva zdravlja sa Ljekarskom komorom, u pravcu poboljšanja statusa ljekara, kao i kvaliteta zdravstvene zaštite i usluga građanima.

Predsjednica Ljekarske komore Crne Gore Žanka Cerović naglasila je da crnogorski ljekari zaslužuju upravo takve skupove, na visokom stručnom nivou, a Crna Gora da bude domaćin uvaženim gostima.

„Vijek u kojem živimo nametnuo je interdisciplinarnost kao aksiom u pristupu nalaženja odgovora koje svakodnevno medicinska praksa postavlja pred nama. Naučni program i eminetni učesnici ovog kongresa su garant najkavalitetnije razmjene savremenih znanja i iskustava u okviru razvoja medicinske nauke i prakse“, kazala je Cerović.

Ona je dodala da značaj kongresa potvrđuje i akreditacija od Evropskog savjeta za akreditaciju i kontinuiranu medicinsku edukaciju, koja je taj skup visoko bodovala, što govori o nivou i kvalitetu naučnog skupa.

Predsjednica Svjetske Medicinske asocijacije Lujain Alkodmani rekla je da je prioritetno zalaganje da svi građani svijeta, nezavisno od politike, imovinskog statusa, pola, seksualne orijentacije, moraju dobiti jednaku zdravstvenu zaštitu.

Iz Ministarstva zdravlja su kazali da je Kongres SEEMF-a izložio perspektive za učešće medicinskih predstavnika iz Jugoistočne Evrope u zajedničkim projektima u fazi pristupanja država Zapadnog Balkana Evropskoj uniji, među kojima je i Crna Gora.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније