Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M./M.M.Lj.

31. 08. 2024. 17:39 >> 18:03
6
Čitaj mi:

SAVJET RTCG

Boris Raonić ponovo izabran za generalnog direktora RTCG

Dosadašnji generalni direktor Radija i Televizije Crne Gore Boris Raonić ponovo je izabran na tu funkciju većinom glasova članova Savjeta RTCG. Za Raonića je glasalo pet prisutnih članova Savjeta, dok je jedan listić bio nevažeći.

Na sjednici je usvojen finansijski izvještaj i programsko-produkcionim izvještaj RTCG za period januar-jun 2024.

Predsjednik Savjeta Veselin Drljević potvrdio je da je bilo devet prijavljenih kandidata za Generalnog direktora i da su juče svi, osim Časlava Vujotića, potvrdili svoje prisustvo intervjuima. Kazao je da su na listićima svih devet kandidata iako nijesu prisustvovali intervjuima. Od devet članova Savjeta, glasalo je šestoro prisutnih. Komisiju koja je organizovala glasanje predvodio je pravnik Balša Milić uz pomoć članica Savjeta Amine Murić i Milica Špajak.

“Koristim priliku da u ime Savjeta čestitam mandat gospodinu Raoniću. Koristim priliku da zahvalim i ljudima koji su smatrali da uđu u trku za izbor generalnog direktora i da ih pozdravim i poželim da nastave da rade u interesu Javnog servisa i u interesu crnogorske javne scene”, kazao je Drljević.

Uoči sjednice, osam od devet kandidata za generalnog direktora saopštili su da u znak protesta neće prisustvovati intervjuima pred Savjetom, pa su zatražili odgađanje dok se ne potvrdi ispravnost svih kandidatura.

Kandidati za generalnog direktora RTCG su bili Časlav Vujotić, Snežana Burzan, Boris Raonić, Slaven Knezović, Andrijana Kadija, Žarko Božović, Sabrija Vulić, Vladimir Maraš i Srđan Čović.

Podsjetimo, osam kandidata za generalnog direktora Javnog servisa RTCG dostavili su ranije dopis Upravi za inspekcijske poslove, odnosno Inspekciji rada, kao i Savjetu RTCG u kojem su tražili transparentno sprovođenje procedure za izbor generalnog direktora.

Predsjednik Savjeta RTCG Veselin Drljević kazao je da je na dnevnom redu intervjuisanje kandidata za izbor generalnog direktora RTCG. 

"Nešto prije 11 sati prije sjednice, nezavedenim dokumentom dobili smo obavještenje od većeg dijela kandidata koji su se prijavili i potvrdili juče da će doći na intervju, dobili smo informaciju da odustaju od intervjua", kazao Drljević ističući da je Savjet donio odluku da se obave intervjui kandidata za izbor generalnog direktora RTCG jer ne postoji opravdan razlog da se sjednica ne nastavi. 

Drljević je istakao da kao Savjet nijesu ni na koji način doveli u pitanje ni transparentnost ni pravo bilo kojeg kandidata. 

Naglasio je da su pravni eksperti potvrdili da ne postoji zakonski osnov da se sjednica ne nastavi.

"Oni nijesu zvanično odustali, a uz to su potvrdili prisustvo današnjem intervjuu, mi ćemo danas glasati kao da su oni prošli intervju", kazao je Drljević. 

Nakon neuspješnog saslušanja dva kandidata za generalnog direktora RTCG, jedan od kandidata Boris Raonić u razgovoru sa članovima Savjeta predstavio je svoj plan i program.

Kandidat za generalnog direktora RTCG Boris Raonić je kazao da je njegov cilj ali i svih u Javnom servisu da Javni servis bude ponos Crne Gore.

"Vizija javnog servisa koja se dešava u u turbulentnom perioda, kada obilježavamo 80 godina Javnog servisa, i u šire kontekstu, jeste da bude ponos Crne Gore.

Raonić je kazao da Javni servis treba da bude najtransparentnija i najtransformisanija institucija u Crnoj Gori.

Kada je u pitanju program Javnog servisa, naglasio je, da on ima mjerljive rezultate.

Raonić je kazao da posljednji rezultati pokazuju da je RTCG mediji kojem se najviše vjeruje.

"Uspjeli smo da smanjimo broj zaposlenih, smanjen je broj honoraraca, riješili smo i pitanje za visinu zarada, prosječne zarade su povećane za 22 odsto. U toku je završetak zgrade za zaposlene, do kraja godine ćemo raspisati konkurs. Unutar zgrade većina prostora je rekonstruisana. Uslovi rada i ambijent unutar Javnog servisa su unaprijeđeni", naglasio je Raonić. 

Produkcija je, kako kaže, doživjela totalnu transformaciju.

"Osvježili smo i kadrovski ovu kuću, kao dobra osnova je što imamo strukturu ove institucije. Sve je to rađeno u teškom političkom ambijentu, imali smo pokušaj kreiranja raznih afera, mediji su pisali o tome, ali nijesu pisali o tome kada smo dobili te sporove", poručio je Raonić. 

Kazao je da je posebno ponosan na razvoj tehnologije u RTCG.

"Nabavili smo novu antenu za prenos signala, novih 5 kompleta za snimanje filmskog programa, prošili smo audio i tv matrice, integrisali smo desk, rekonstruisali većinu prostora unutar RTCG... tako da RTCG može da stoji rame uz rame sa mnogim evropskim javnim servisima", poručio je Raonić.

Kazao je da s obzirom na veliki pritisak od medija sa vlasništvom u inostranstvu, te da nije bilo tako lako tako funkcionisati.

Članica savjeta Milica Špajak upitala je Raonića da s obzirom na to da se RTCG finanasira iz državnog budžeta, je li trenutni broj zaposlenih održiv, te postoje li mjere u cilju otpimizacije kadrova.

Raonić je odgovarajući na pitanje kazao da je RTCG javnih servis sa najmnje zaposlenih u Evropi.

"Cilj je bio da smanjujemo broj zaposlenih, vrlo malo smo uspjeli ali taj broj smo smanjili za ove 3 godine", kazao je Raonić.

Naglasio je na problem lažnih bolovanja u RTCG.

"Imamo ljude koji ne doprinose dovoljno, problem je kako da svi zaposleni odrade normu. Tu se vode disciplinski postupci i to nije jednostavan posao. Imamo službe koje smo maltene prepolovili, vidjeli ste šta je sve sportska redakcija uradila za vrijeme Olimpijskih igara i Evropskog prvenstva i sa 15 novinara", kazao je Raonić.

Naglasio je da će smanjiti broj zaposlenih, ali broj redakcija će morati da povećavaju.

Član Savjeta Vlaimir Drekalović je kazao da ono što je našao u planu i programu Borisa Raonića a nije u ostalim jeste to da javni servis treba da se bavi obrazovanjem.

Upitao je Raonića, s obzirom da je 3 godine bio na poziciji direktora RTCG, šta smatra da nije dovoljno uradio i šta je moglo bolje.

"Tako je, pola mog dijela je posvećeno obrazovanju. Priznajem da je veliki broj stvari koje nisu dovoljno urađene, smatram da sam od početka pokrenuti postupke prema ovim ljudima koji ne ele da rade i doprinose. Ako dobijem podršku, odmah nakon prvog dana da se radne navike poštuju, da svaki zaposleni zaradi platu.

Naglasio je da su našli model kako da privuku inžinjerski kadar i da će se na tome dosta raditi.

Raonić je naglasio da su radne navike, obrazovanje i muzička produkcija stvare koje nijesu odrađeni kako treba.

Član Savjeta Filip Lazović upitao je Raonića kako planira da radi na povećanju interaktivnosti, te kako bi funkcionisale najavljene novine.

"Imaćemo mjenska istraživanja uredno. Kroz platformu OTT, to je nelinearna platforma koja će svima u svijetu omogućiti da pristupe sadržaje Javnog servisa. Svi će moći da ga konzumiraju i da daju feedback. Ukoliko vidimo da su loše reakcije mi ćemo odraditi neke prmjene odmah", objasnio je Raonić.

"Ovo nije već 3 godine protočni bojler, biće mediji koji će nametati teme, nećemo čekati da naam neko pošalje saopštenje i tako plasiramo informaije", kazao je Raonić.

Nakon što su članovi Savjeta saslušali plan i program kandidata za izbor generalnog direktora RTCG Borisa Raonića, Drljević je kazao da su očekivali dolazak narednog kandidata za izbor generalnog direktora RTCG Slavena Knezovića, ali da je on saopštio da neće prisustvovati intervjuu. 

Drljević je saopštio da je na dnevnom redu bilo intervjuisanje kandidata za generalnog direktora RTCG Andrijane Kadije ali da je ona odustala od pojavljivanja, a nije se pojavio ni kandidat Žarko Božović, kao ni Sabrja Vulić. 
 

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније