Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Milan Marojević [ Radio Crne Gore ]

30. 08. 2024. 06:57 >> 06:57
1

INCIDENTI SVE ČEŠĆI

U bolnicama uskoro video nadzor, policija će intervenisati ko napadne ljekara

Prema statistici Ministarstva zdravlja, u minulih šest mjeseci 11 odsto medicinskih radnika bilo izloženo fizičkim napadima. Porazna je i činjenica da je čak 95 odsto ljekara hitne pomoći doživjelo verbalni napad.

Zavod za hitnu medicinsku pomoć i Fond za zdravstvene osiguranje pokrenuli su pilot projekat obezbjeđenja svih jedinica hitne pomoći u Crnoj Gori, za koji vjeruju da će značajno naprijediti rad i sigurnost medicinskog osoblja i pacijenata, kazala je za Radio Crne Gore PR menadžerka Zavoda Jelena Vukajlović.

"Projekat podrazumijeva instalaciju video-nadzora sa monitoringom u realnom vremenu u svim jedinicama hitne pomoći, uz mogućnost direktnog dojavljivanja incidenta Upravi policije. To znači da će u slučaju prijetnje ili napada na osoblje policija odmah biti obaviještena i moći će da interveniše na licu mjesta", rekla je ona. 

Projekat će trajati šest mjeseci, a finansiraće ga Fond za zdravstvene osiguranje u saradnju sa Zavodom za hitnu medicinsku pomoć.

Samo ovog ljeta imali smo tri napada na ljekare i medicinsko osoblje Zavoda za hitnu medicinsku pomoć.

"Posvećeno da ljekari rade težak posao i daju sve od sebe da pomognu pacijentima i zato je neprihvatljivo da ih bilo ko napada, kako ljekare, tako i medicinske tehničare i zdravstvene radnike uopšte", ukazala je Vukajlović. 

Da pomenuti video nadzor neće biti rješenja problema, smatra predsjednica Sindikata doktora medicine Milena Popović Samardžić.

"Odgovor mora biti sveobuhvatniji, a država mora izgraditi mehanizme u koje će građani da vjeruju. Ekspanzija nekulture je u domenima saobraćaja, u školama, u bolnicama i u državnim institucijama, prosto svuda. Mislim da odgovor na sve ovo treba da dođe od strane same države jer sama država treba da izgradi mehanizme prije svega u koje će građani da vjeruju", smatra ona. 

Popović Samardžić ocjenjuje da je opasno uzimati pravdu u svoje ruke.

"To mora biti sankcionisano. To je nešto što se ne smije ignorisati i normalizovati, jer smo mnogo toga što u ovoj državi normalizovali", ukazala je ona. 

Doktorka Popović Samardžić problematizuje odluku Ministarstva pravde da početkom ove godine iz Krivičnog zakonika makne član 152, koji je napad na ljekare pri pružanju medicinske pomoći karakterisao kao krivično djelo.

"Mi smo prije nego što je ukinuo taj član krivičnog zakonika imali četiri pravosnažne presude za počinioce takvih djela. Nakon uspostavljene jedne takve sudske prakse imali smo jedno zatišje. Od ove godine navedeno je da više u krivičnom zakoniku taj član više ne postoji. Nakon toga smo imali nekih sedam-osam pritužbi, ali broj pritužbi, koliko čujem, je veći. U svakom slučaju za nas je alarmantno bilo to što mi tokom 2022. godine gotovo da nismo imali pritužbi. U vrlo kratkom roku za dva mjeseca samo Sindikat doktora medicine je imao nekih sedam pritužbi za napade na ljekare", navela je ona. 

Popović Samardžić kaže da provjeriti su pacijenti nezadovoljni.

Definitivno sam protiv toga da ljudi uzimaju pravdu u svoje ruke, da zadovoljavaju pravdu na način na koji to oni percipiraju ali da bi se odgovorilo na sve ovo što se dešava mora se utvrditi gdje su sve problemi", zaključila je ona. 

Iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć su najavili da će pilot projekat obezbjeđenja biti sproveden u svim jedinicama hitne pomoći za šest mjeseci.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније