Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.J.

25. 08. 2024. 12:12 >> 12:30
3
Čitaj mi:

PEČATI U PASOŠU ODLAZE U ZABORAV

Od 10. novembra nova pravila za ulazak u EU

Novi sistem ulaska i izlaska (EES) u Evropsku uniju stupiće na snagu 10. novembra ove godine. Svi putnici iz zemalja koje nijesu članice EU moraće da registruju svoj ulazak i izlazak iz zemalja unije, kao i područja Šengenskog sporazuma, tako što će ostaviti svoje biometrijske podatke, uključujući otiske prstiju, skeniranje lica i podatke o pasošu, prilikom ulaska na teritoriju unije. Nova pravila odnosiće se i na crnogorske državljane.

Sistem pečatiranja pasoša uskoro će biti zamijenjen uvođenjem digitalnih kontrola svih putnika koji dolaze iz zemalja koje nijesu članice EU. To je najavila evropska komesarka za unutrašnje poslove i migracije Ilva Johanson.

"Odlučila sam da sistem ulaska i izlaska počne da radi 10. novembra", kazala je Johanson i naglasila da su pravno potrebni različiti koraci prije nego što Evropska komisija donese zvaničnu odluku o tom pitanju.

"Ali ponosno otkrivam da je ciljani datum 10. novembar", rekla je Johanson.

Riječ je o prelasku na najsavremeniji digitalni sistem upravljanja granicama na svijetu, koji će, prema njenim riječima, olakšati putovanja, a Evropu učiniti bezbjednijom.

"Na svakom pojedinom graničnom prelazu, na svakom aerodromu, u svakoj luci, svakom pojedinačnom putu koji vodi u Evropu, imaćemo sve povezane digitalne granične kontrole, sve uključene u isto vrijeme", rekla je Johanson.

Sistem je sačinjeno iz dva dijela i da njegov prvi dio, poznatiji kao EES počinje s radom 10. novembra, a služiće da se prijavite na put. U pitanju je automatizovani sistem za registraciju ulaska i izlaska iz EU.

Dakle, odlaskom na web sajt ili mobilnu aplikaciju EES i biće potrebni putni dokumenti, kao i biometrijski podaci.

Drugi korak poznatiji je kao ETIAS i njegova primjena se očekuje u prvoj polovini naredne godine, ali ne odmah, već uz prelazni period od šest plus šest mjeseci.

Šta je razlika između ETIAS-a i EES-a?

Evropski sistem putnih informacija i autorizacije ETIAS odnosi se na 63 zemlje koje, iako nijesu članice, nije im potrebna viza za ulazak, dok EES pokriva sve spoljne granice Evropske unije, i odnosi se na sve putnike iz trećih zemalja, bez obzira na to da li im je potrebna viza ili ne.

U treće zemlje podrazumijevaju sve države koje ne pripadaju Evropskoj uniji ili Evropskom ekonomskom prostoru.

U suštini, svi građani van Šengen zone će morati da popune ETIAS formular, plate taksu od sedam eura i dobiju odobrenje na tri godine, ali će putnici moći da borave u Šengen zoni 90 dana u periodu od pola godine

S druge strane EES je samo sistem monitoringa, s kojim će imati posla granična policija. Na taj način, Evropska unija lakše može da prati da li je putnik ostao duže od dozvoljenog boravka – 90 dana.

U toku je završna faza testiranja a konačne testove sprovode agencija eu-Lisa kao i zemlje članice EU.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније