Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Portal RTCG ]

24. 08. 2024. 07:00 >> 14:32
1
Čitaj mi:

OBRAZOVANJE

Gimnaziju manje upisuju a jedinica iz vladanja više ništa ne znači

U Crnoj Gori je svake godine evidentno opadanje broja učenika u gimnazijama. Da se sve manji broj svršenih osnovaca opredjeljuje za gimnazijske klupe, svjedoči i podatak da je broj učenika u gimnazijskim školama spao na 30 odsto od ukupne srednjoškolske populacije.

To se navodi u dokumentu objavljenom na Vladinom sajtu, koji je analizirao Portal RTCG. 

Dokument sadrži predloge i sugestije profesora iz više crnogorskih srednjih škola na Nacrt programa razvoja opšteg srednjeg obrazovanja.

Javna rasprava ja trajala 20 dana, a predlozi, sugestije i komentari dostavljali su se Ministarstvu prosvjete, nauke i inovacija.

Podatak o rapidnom opadanju broja učenika u gimnazijama predstavila je profesorica Gimnazije "Tanasije Pejović" u Pljevljima Ljiljana Bajčetić. 

"U Crnoj Gori broj učenika u gimnazijama je na 30 odsto od ukupne srednjoškolske popuIacije. U većini država Evropske unije taj procenat je oko 60 odsto. U Hrvatskoj, gdje je procenat gimnazijskih učenika 30 odsto, strategijom obrazovanja je predviđeno da se obuhvat poveća na 35 odsto. Dakle, iz perspektive budućeg ułaska Crne Gore u EU, neophodno je povećati broj učenika obuhvaćenih gimnazjskim obrazovanjem", ukazala je ona. 

Bajčetić je takođe predložila da treba preispitati uslove uslove, odnosno (minimalni broj bodova) za upis u gimnaziju i srednju stručnu školu, s obzirom da su svršeni srednjoškolci izjednačeni prilikom upisa na fakulete.

"Sugestija je ili da se smanji bodovna razlika smanjivanjem broja bodova za upis u gimnazije ili da se povećanje broja bodova za upis u srednje stručne četvorogodišnje škole. Iz razloga unapredenja kvaliteta i uspješnosti zagovomik sam opcije B, dakle povećanje broja bodova", istakla je ona. 

Smanjivanje ocjene iz vladanja postala formalnost 

Bajčetić je Ministarstvu prosvjete takođe ukazala da je postojeći sistem vaspitnih mjera pokazuje kao neefikasan.

Profesorica, pak, tvrdi da je smanjivanje ocjene iz vladanja poprimilo formalni karakter, da ne djeluje svrsishodno i ne utiče suštinski na promjenu u ponašanju učenika. 

"U posljednje vrijeme pojavili su se novi oblici nasilja koje Pravílnik ne prepoznaje, a neophodno ga je sankcionisati. Valja preporučiti i druge oblike vaspitnih mjera, kao što je društveno-korisni rad i slično", kazala je ona. 

Sadržaji u udžbenicima se ne podudaraju sa nastavnim planom 

Iz Udruženja nastavnika fizike Crne Gore predlažu korekcija udžbenika i zbirki zadataka za gimnazije.

Navode da treba uvesti više eksperimentalnih i projektnih zadataka, zadataka za uvježbavanje sa tabelama i grafikonima, a valjalo bi, kako predlažu, dodati i zadatake tipa PISA zadataka.

"Primijećeno je da se neki sadržaji u udžbenicima i zbirkama za gimnaziju ne podudaraju sa nastavnim planovima i programima", ukazuju iz ovog Udruženja. 

Iz Udruženja su takođe primijetili da ima dosta grešakama u pojedinim udžbenicima i zbirkama zadataka.

"Spremni smo na saradnju u otklanjanju istih. Uvodenje PISA zadataka je neophodno za poboljšanje rezultata učenika na PISA testiranju", naveli su oni. 

Uvesti astronomiju kao predmet u školama

Udruženje profesora fizike takođe je predložio Ministarstvu da se astronomija uvede kao predmet u školama. 

Pored tog predmeta, predlažu da se kao predmet izučava i astrofizika.

Ti predmeti bi se, po njihovoj zamisli, izučavali u trećem i četvrtom razredu opšte gimnazije i u dvojezičnim odjeljenjima, kao i u odjeljenjima matematićke gimnazije.

"Postoji velika zaintsresovanost učenika za izučavanje Astronomije još u osnovnoj školi. U pitanju su sadržaji  interesantni za istraživanje, kao i pravljenje modela. Odsjek za fiziku na Prirodno-matematičkom fakultetu u tom pravcu pruža podršku nastavnicima gimnazije. Učenici gimnazije u Podgorici su prethodnih godina na međunarodnim takmičenjima iz astronomije i astrofizike ostavarili zapažene razultate. Ako želimo da nam se učenici bave naukom, možemo imati viziju u cilju unapređenja vaspitno-obrazovanog procesa", predložili su iz udruženja

Dva pismena zadatka u toku sedmice treba preispitati 

Dosta zanimljivih predloga stiglo je od profesora matematike. Oni su ukazali na brojne manjkavosti u samim nastavnim programima i planovima.

Profesor matematike Miomir Brajović smatra da treba preispitati trenutno ograničenjeda u jednoj nedelji mogu biti najviše dva pisana zadatka u jednom odjeljenju, a koja ne mogu biti istog dana.

"Po mom saznanju, u zemljama okruženja je ovaj broj veći", kazao je on. 

Njegov kolega Mato Kankaraš kritikovao je problematiku upisivanja u srednje škole sa neadekvatnim znanjem iz osnovne škole. 

"To je svedeno isključivo na gimnaziju. Daleko bilo da mi je namjera da se ovim uvodi neki elitizam za gimnazijske dake, ali suštinski propusti u znanju se ne smiju tolerisati. Konketno kad je matematika u pitanju, često sam se susretao sa elementamim neznanjem od geometrije i prostih jednačina, pa do običnih razlomaka i elementame aritmetike. Kako ne postoji vremena za ponovno izučavanje elementarnih pojmova, efekat je usrednjavanje jedne čitave generacije, što je svima na štetu", zaključio je on. 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније