Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

18. 07. 2014. 08:25 >> 08:25

DŽOMIĆ UPOZORAVA

Hidroelektrana ugrožava Manastir Morača

Stav Mitropolije crnogorsko-primorske, Sprske pravoslavne crkve i Manastira Morače je da bi izgradnjom hidroelektrane na Morači bio ugrožen i taj manastir, kazao je za paroh podgorički,Velibor Džomić.

 

On je naveo da je u vrijeme donošenja planskih dokumenata o elektranama, Mitropolija učestvovala na javnim raspravama i saopštila stav koji su, kako je dodao, pripremili stručnjaca.

„Prije toga Mitropolija i Manastir Morača su u Podgorici organizovali naučni skup na kome je učestvovalo oko 70 stručnjaka iz raznih oblasti i skoro svi su bili protiv izgradnje visokih elektrana. Oni smatraju da bi se izgradnjom takozvane brane Visoko Andrijevo ugrozilo Manastir Morača i da ne postoji način da se on fizički zaštiti s obzirom na to da se čitav plato nalazi na konglomeratnoj stijeni. Izmjenom klimatskih uslova freske, koje su stare su gotovo osam vjekova, bile bi uništen“, stav je Džomića koji prenosi Dan.

On je pozvao direktorku Uprave za zaštitu kulturnih dobara, Anastaziju Miranović da saopšti stav te institucije u vezi sa izgradnjom elektrana na Morači i, kako je kazao, ataka na zaštićena kulturna dobra u toj zoni.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније