Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.B. [ Portal RTCG ]

19. 08. 2024. 12:04 >> 12:11
Čitaj mi:

KALUĐEROVIĆ

"Ministar može da razrješava direktore škola, obrazovanje se ne smije politizovati""

Osnovna svrha izmjena i dopuna Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju je da se vrati moć jednoj osobi – ministru - da bira i razriješava na stotine direktora obrazovnih ustanova, smatra Snežana Kaluđerović, viša pravna savjetnica u Centru za građansko obrazovanje (CGO).

Time se, kako tvrdi Kaluđerović, obrazovni sistem dodatno centralizuje i politizuje.

"Glasanje parlamentarne većine za ovo rješenje nije iznenađenje, ali treba da bilježimo neprincipijelnost političkih subjekata", kazala je ona. 

Prema njenim riječima, za demokratizaciju sistema ključno je da direktore javnih obrazovnih ustanova ne bira ministar već školski odbor, uz precizno definisane nadležnosti i odgovornosti.

"CGO se zalagao da direktora javnih ustanova obrazovanja ne treba da imenuje i razriješava ministar prosvjete. Navodili smo i primjere da ministri često nijesu htjeli da postupaju po sudskim odlukama, niti po prijedlozima za razriješenje Prosvjetne inspekcija koji nijesu odgovarali njihovim partijskim interesima. Takođe, izričito smo bili i protiv ministrove nadležnosti da diskreciono odlučuje o kandidatu za direktora, jer je praksa pokazivala da rijetko najbolji kandidat dobije tu funkciju, što je vodilo urušavanju povjerenja u instituciju konkursa od strane zapošljenih u ovom sistemu", podsjetila je Kaluđerović.

Kaluđerović je takođe naglasila da je Prosvjetna inspekcija vraćena pod kontrolu Ministarstva prosvjete, kao drugostepenog organa.

"Time se zaokružuje apsolutni uticaj ministra prosvjete, bez mogućnosti transparentnosti i kontrole kadriranja u oblasti koja mora biti zasnovana na zdravoj kompeticiji", kazala je ona. 

Iz CGO-a ocjenjuju da se zakoni ne smiju donositi po liku i djelu nijednog pojedinca ili partije.

"Svi su oni smjenjivi, a naša je stvarnost pokazala i da ta smjenjivost dobija na ubrzanju. Nažalost, loša zakonska rješenja i poslije njih dugo proizvode štetu, a ovo je jedno od takvih. Konačno, ovo pokazuje da nijesmo još došli do odgovornih političara i ministara kad je u pitanju prosvjeta, čime se ograničava ukupan napredak društva i države", zaključila je Kaluđerović. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније