Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Branka Mićunović, TVCG

15. 08. 2024. 20:03 >> 20:04
1
Čitaj mi:

oprečna mišljenja

Predlog da ministar bira direktore škola otvorio brojne polemike

Izbor direktora škola ponovo u rukama ministra. Predlog je izmjena zakona o opštem obrazovanju koji će se naći pred poslanicima i koji je otvorio brojne polemike. Petar Špadijer iz Prosvjetne zajednice, kaže da predlog zvuči krajnje nedemokratski i opasno, ali nije tako.

"Ako se malo ozbiljnije pročitaju predlozi, vidimo da ministar će stvarno biti onaj koji donosi konačnu odluku ali postoji čitav niz mehanizama, niz pravila i pravilnika da bi osoba koja se kandidovala i na kraju postane direktor mora da ispuni. Tako da nije to baš tako da će ministar pucanjem prsta odrediti ko će to da bude, biće biće liste kandidata oni će morati da zadovolje uslove, čak na kraju onaj kandidat koji bude izabran moraće imati neke dodatne uslove koje će kontrolisati komisija i onako kako je to postavljeno izgleda ohrabrujuće", kazao je Špadijer.

Bivša poslanica i profesorica Božena Jelušić smatra da nije trebalo odustajati od dosadašnjeg modela po kojem školski odbori biraju direktore.

"Ovo je zapravo ponovno i nedvosmisleno priznanje da škole moraju pripadati određenim partijama i da će škole nastaviti da budu određeni rezervoar glasova", kazala je Jelušić. 

Da politici nema mjesta u obrazovanju i da roditelji moraju biti uključeni u donošenje odluka smatra Mileta Milačić, član Savjeta roditelja jedne podgoričke škole.

"Roditelji su najbolja kritika jer najbolje žele svojoj djeci pa njihov glas treba da se čuje da se uvažava", navodi Milačić. 

Raspravljaće se u petak i o ukidanju tromjesečja, i na taj predlog Špadijer i Jelušić gledaju iz različitih uglova.

"Ta ideja inicirana žalbama nastavnika da trpe pritisak učenika zbog ocjena i onda će postojati samo dva klasifikaciona perioda po tom predlogu, polugodište i kraj školske godine. Samo naivan čovjek može da misli da će pritisak izostati, samo će se udvostručiti", kazala je Jelušić. 

Špadijer je naveo da je to je ono što nastavnici priželjkuju godinama.

"Da niste u grču da li ćete stići da odradite sve administrativne poslove i da bi se proces učenja optimalnije odvijao", dodao je on. 

Predlog izmjena ne predviđa smjenu aktuelnih direktora ustanova, kao što je to bio slučaj 2021. godine, kada je Vesna Bratić smijenila 250 direktora.

Taj potez građane košta oko 300.000 eura jer su sudovi u većini slučajeva kao nezakonite poništili odluke o njihovom razrješenju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније