Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.B. [ Portal RTCG ]

12. 08. 2024. 19:40 >> 19:49
1
Čitaj mi:

JOKSIMOVIĆ ZA DNEVNIK

"Epidemija morbila u Budvi, nevakcinisanu djecu ne slati u vrtiće"

Epidemija morbila u Budvi postoji, a strahujemo da ponegdje tinja u drugim gradovima u Crnoj Gori, saopštio je epidemiolog Instituta za javno zdravlje (IJZ) Milko Joksimović.

Podsjetimo, u Budvi je prošle sedmice stigla informacija da je proglašena epidemija, a zatim i ispravka da je samo prijavljena. 

"Ima razloga da strahujemo. Bolest se javila u epidemiološkom obliku", kazao je Joksimović. 

On je pojasnio da je u Budvi registrovano sedam slučajeva morbila, od kojih su četiri međusobno povezana.

"To je sasvim dovoljno za prijavu epidemije. Čini nam se da raste rizik i da se epidemija zahuktava. S obzirom da se bliži školska godina, a i upis u vrtiće, raste rizik od porasta epidemije", upozorio je Joksimović tokom gostovanja u Dnevniku na TVCG.

Joksimović savjetuje roditelje da djeca koja nijesu vakcinisana ne odlaze u predškolske ustanove.

"To je preporuka IJZ stanovništvu. Naš stav je jasan i preporučili smo da se ograniči prisustvo djece u predškolskim ustanovama i to želimo da se zakonski reguliše. Sa većim epidemijama dolaze i veći slučajevi obolijevanja, praćeni komplikacijama, koje želimo svim silama da izbjegnemo", kazao je on. 

Joksimović je mišljenja da je jedino rješenje za zsuatavljanje epidemije vakcina. 

"Treba što prije da se vakcinišu djeca. Poruka za kolege: da budu nedvosmisleni u slanju poruke za vakcinisanje i da je stave u primat svog rada", zaključio je Joksimović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније