Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.V.

12. 08. 2024. 07:21 >> 07:21
2
Čitaj mi:

Ministarstvo odbrane

"Migranti bi mogli biti agresivniji prema građanima i imovini"

Postoje indicije o izvjesnim promjenama karaktera grupa migranata koje se kreću rutama kroz Crnu Goru, te je moguće očekivati ispoljavanje njihovog agresivnog ponašanja i prema građanima i njihovoj imovini, kazali su „Danu“ iz Ministarstva odbrane (MO) povodom angažovanja Vojske Crne Gore (VCG) za podršku Upravi policije (UP) u obezbjeđivanju državne granice.

To su razlozi, kako su objasnili iz resora ministra Dragana Krapovića, zbog kojih su angažovane mješovite patrole vojske i policije, sa, kako ističu, vrlo jasnim zadacima i ulogama članova tih patrola.

Da su indicije o agresivnijem ponašanju migrantskih grupa tačne pokazalo se nekoliko dana nakon sastanka predstavnika ministarstava odbrane i unutrašnjih poslova na kojem je razgovarano o zajedničkim patrolama vojske i policije, kada je Uprava policije saopštila da su trojica državljana Pakistana uhapšena kod graničnog prelaza Božaj zbog sumnje da su oteli druge migrante i da je nakon talačke situacije oslobođeno 11 zarobljenih migranata nad kojima je vršeno nasilje.

U drugoj polovini jula, „Danu“ se obratilo više građana Pljevalja koji su tvrdili da je policija u tim danima pretraživala šume u pojedinim selima na granici sa Bosnom i Hercegovnom u potrazi za naoružanim migrantima, ali nam iz UP nisu odgovorili na pitanja da li su ti navodi tačni i da li su do policije dolazile takve prijave, koja smo im upitili 22. jula.

Odgovarajući na pitanja „Dana“ u vezi sa mješovitim patrolama vojske i policije, iz MO su kazali da je Savjet za odbranu i bezbjednost, u skladu sa Ustavom, Zakonom o odbrani i Zakonom o Vojsci Crne Gore, donio odluku o angažovanju vojske u podršci Upravi policije u obezbjeđenju državne granice.

"Član 130, stav 1, tačka 2 Ustava Crne Gore propisuje da je Savjet za odbranu i bezbjednost nadležan da analizira i ocjenjuje bezbjednosnu situaciju u Crnoj Gori i donosi odluke za preduzimanje odgovarajućih mjera. Član 35, stav 1, tačka 1a Zakona o odbrani propisuje da Savjet za odbranu i bezbjednost donosi odluku o upotrebi jedinica vojske u sprovođenju zadataka koji se odnose, između ostalog, i na doprinos unutrašnjoj bezbjednosti u miru u okviru dodijeljene misije vojske za podršku drugim institucijama", ukazali su iz MO.

Shodno tome, kako dodaju, ministri odbrane i unutrašnjih poslova, zajedno sa načelnikom Generalštaba VCG i direktorom Uprave policije, održali su koordinacioni sastanak i uskladili modalitete zajedničkog angažovanja u cilju izvršenja odluke Savjeta

"Uočeno je da postoje indicije o izvjesnim promjenama karaktera grupa migranata koje se kreću rutama kroz Crnu Goru, te je moguće očekivati ispoljavanje njihovog agresivnog ponašanja i prema građanima i njihovoj imovini. Iz tih razloga biće angažovane mješovite patrole vojske i policije sa vrlo jasnim zadacima i ulogama članova tih patrola. U centrima Vojske Crne Gore i policije organizovane su stručne pripreme i obuke kako bi njihovo djelovanje na terenu bilo potpuno efikasno i realizovano u skladu sa zakonskim regulativama. Na zadacima kontrole teritorije, posebno u zahvatu granice, biće angažovani potpuno obučeni i osposobljeni vojnici, koji su i do sada sticali znanja i vještine kroz procese obuke i angažovanja u međunarodnim misijama i operacijama", objasnili su iz MO.

Na ovaj način, kako su naglasili, pokazuje se da su sve misije vojske, koje su definisane Strategijom odbrane, jednako tretirane u pogledu planskog i dugoročnog razvoja sposobnosti vojske za njihovo izvršenje.

"Vojska pokazuje spremnost da, zajedno sa Upravom policije, ima odgovor na globalne bezbjednosne rizike i prijetnje, koji gotovo jednako mogu izazvati negativne posledice po stanovništvo i civilizaciju, bez obzira da li su prijetnje vojnog ili nevojnog karaktera", poručuju iz resora odbrane.

Tražili zaštitu zbog pljački i uništavanja imovine

Građani pljevaljskih pograničnih sela u više navrata su apelovali na nadležne da ih zaštite od migranata, tvrdeći da su na njihovoj meti najčešće seoske kuće i objekti, da ih je desetine zapaljeno, oštećeno, a na stotine opljačkano tokom gotovo desetogodišnjeg perioda otkako su Pljevlja postala tranzitna tačka na migrantskoj ruti ka granici sa Bosnom i Hercegovinom (BiH) i dalje ka zemljama Evropske unije (EU). Sa protesta održanog u junu pozvali su nadležne da, između ostalog, zabrane migranatsku rutu preko Pljevalja.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније