Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.J.

09. 08. 2024. 12:50 >> 12:58
Čitaj mi:

osnaženo partnerstvo

MUP dobio softver za vođenje evidencije slučajeva trgovine ljudima

Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) predat je softver izrađen za vođenje elektronske evidencije slučajeva trgovine ljudima koji će omogućiti generisanje zvanične statistike o slučajevima trgovine ljudima na nacionalnom nivou, saopšteno je iz tog resora.

Kako ističu, v.d. generalne direktorice Direktorata za međunarodnu saradnju, evropske integracije i projekte u Ministarstvu unutrašnjih poslova Tijana Šuković i šef Misije Međunarodne organizacije za migracije Vladimir Gjorgjiev, održali su danas sastanak na kojem je razgovarano o projektima koji se zajednički implementiraju u oblastima integrisanog upravljanja granicom, migracijama i borbi protiv trgovine ljudima.

Tokom sastanka, Šuković je istakla da će, imajući u vidu da kao država ulazimo u zahtjevniju fazu pregovaračkog procesa, uspostavljanje ovog softverskog rješenja osnažiti kapacitete organa za krivično gonjenje trgovine ljudima, odnosno unaprijediti sistem prikupljanja podataka prema uspostavljenim standardima, čime će se omogućiti praćenje aktuelnih trendova i sačinjavanje kvalitetnih analiza, kao osnove za kreiranje budućih politika u ovoj oblasti.

Takođe, iz MUP-a navode da je iskazala zahvalnost Međunarodnoj organizaciji za migracije na kontinuiranoj podršci koju pružaju Ministarstvu i u jačanju kapaciteta u dijelu upravljanja migracijama, uključujući unapređenje granične kontrole i prekogranične saradnje.

Šef misije IOM-a, Vladimir Gjorgjiev, naglasio je da je primopredaja softvera koji je izrađen prema potrebama Ministarstva unutrašnjih poslove, ključna za unapređenje cjelokupnog sistema praćenja i analize slučajeva trgovine ljudima.

Ova aktivnost, smatraju iz MUP-a, igra vitalnu ulogu u jačanju institucionalnih kapaciteta Crne Gore za borbu protiv trgovine ljudima i organizovanog kriminala. Time se, navode, direktno doprinosi ispunjavanju preporuka Evropske komisije i usklađivanju sa standardima EU u poglavljima 23 i 24, posebno u pogledu vladavine prava, zaštite ljudskih prava i migracija. Takođe, potvrđuje uspješnu i kontinuiranu saradnju između MUP-a i IOM-a.

Aktivnost je realizovana je u okviru regionalnog projekta Međunarodne organizacije za migracije (IOM) „Zajedničko djelovanje Zapadnog Balkana protiv krijumčarenja migranata i trgovine ljudima“ i istovremeno je rezultat dobre regionalne saradnje u prekograničnoj razmjeni dobrih praksi budući da se oslanja na uspješne idejne modele koji su implementirani u Bosni i Hercegovini.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније