Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M.

08. 08. 2024. 06:37 >> 06:55
1
Čitaj mi:

IZVJEŠTAJ O RADNOJ EKSPLOATACIJI

Tajvanske građane prisiljavali da se bave onlajn prevarama u Crnoj Gori

Globalna inicijativa protiv transnacionalnog organizovanog kriminala (GI-TOC) objavila je izvještaj koji upozorava da radna eksploatacija postaje sve veći problem na Zapadnom Balkanu.

Radna eksploatacija, definisana kao zloupotreba radnika radi profita koja uključuje neetički ili nezakonit tretman radnika, postaje sve veći problem u regionu.

Kako pokazuje izvještaj, između 2018. i 2023. godine, vlasti i civilno društvo u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji zabilježili su 767 potvrđenih i potencijalnih žrtava radne eksploatacije, uključujući prisilno prosjačenje. U ovom periodu, radna eksploatacija činila je 46% slučajeva trgovine ljudima na Zapadnom Balkanu.

Najviše slučajeva radne eksploatacije u 2021. godini

Učestalost radne eksploatacije varira godišnje, sa najviše zabilježenih slučajeva u 2021. godini, kada ih je bilo 173. Istraživanja pokazuju da bi stvaran broj slučajeva mogao biti znatno veći.

"Žrtve često ne mogu da prijave svoje probleme zbog rizika od odmazde, deportacije ili gubitka sredstava za život. Civilno društvo u regionu tvrdi da je stvaran broj slučajeva eksploatacije značajno veći od prijavljenih", objašnjava Saša Đorđević, viši analitičar u GI-TOK-u i jedan od autora izvještaja.

Navodi se da nekoliko nedavnih slučajeva pokazuje ozbiljnost ovog problema. Kao primjer se navodi da su u 2023. godini, crnogorske vlasti uhapsile šest osoba, uključujući jednog vladinog službenika, zbog eksploatacije turskih građevinskih radnika.

"Tokom 2021. godine, tajvanski građani su bili prisiljeni da se bave onlajn prevarama u Sjevernoj Makedoniji i Crnoj Gori", navodi se u izvještaju. 

Iste godine, civilno društvo i mediji su detaljno opisali šokantnu priču o eksploataciji i trgovini ljudima koja je uključivala stotine vijetnamskih radnika u Srbiji.

Neophodne stroge inspekcije rada

Ovi slučajevi, kako se navodi u izvještaju, naglašavaju potrebu za koordinisanim odgovorom na ovaj rastući problem.

"Neophodne su stroge inspekcije rada, saradnja sa civilnim društvom i podizanje svijesti. Takođe, nužne su socio-ekonomske reforme za kreiranje novih radnih mjesta, formalizaciju neformalne ekonomije i unapređenje programa socijalne zaštite", kazala je Vanja Petrović, programska menadžerka u GI-TOC-u i koautorka izveštaja.

Ovaj izvještaj je zasnovan na radu šest organizacija civilnog društva sa Zapadnog Balkana, koje su prikupljale podatke i sprovele 111 razgovora, od kojih je 38 bilo sa osobama koje su bile u riziku od eksploatacije radne snage ili su je iskusile.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније