Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.J.

02. 08. 2024. 11:42 >> 11:42
Čitaj mi:

ministarstvo zdravlja

Novi elektronski servisi za dostupnije zdravstvene usluge

Novi servis koji omogućava podizanje terapije preporučene od strane ljekara specijaliste bez potrebe za odlaskom u dom zdravlja postao je dostupan građanima, saopštili su iz Ministarstva zdravlja. Kako su kazali, nastavlja se unapređenje zdravstvenog sistema kako bi se svim građanima omogućio lakši pristup kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti i smanjilo administrativno opterećenje ljekara.

"Nakon dobijanja izvještaja ljekara specijaliste, građani su u mogućnosti da putem portala ezdravlje.me pošalju elektronski zahtjev izabranom doktoru za prepisivanje predložene terapije. Ljekar dobija notifikaciju i, ukoliko nema izmjena, jednim klikom potvrđuje terapiju. Pacijent zatim dobija SMS obavještenje da je terapija prepisana i da je može preuzeti u apoteci", naveli su u saopštenju. 

Servis je trenutno u pilot fazi i dostupan je za preglede ostvarene u opštim i specijalnim bolnicama. Puni servis, koji će obuhvatiti i Klinički centar Crne Gore, biće dostupan tokom septembra.

"Ovo je samo jedan od servisa na kojem Ministarstvo zdravlja, zajedno sa svim relevantnim institucijama zdravstvenog sistema, trenutno radi, a koji ima za cilj unapređenje postojećih informacionih sistema i procesa, kako bi se olakšao put pacijenta i izabrane doktori oslobodili nepotrebne administracije", kazali su iz resora zdravlja.

Jedan od glavnih problema s kojima se suočava crnogorski zdravstveni sistem, prema njihovim riječima, jeste nedovoljna razmjena podataka između ustanova i preopterećena administracija, što dovodi do čestog "šetanja" pacijenata između različitih ustanova.

"Ministarstvo zdravlja je svjesno ovih nedostataka i započelo je sveobuhvatnu inicijativu za njihovo rješavanje. Ovaj ambiciozni projekat uključuje izmjene u zakonskoj regulativi, uspostavljanje nove arhitekture Integralnog zdravstvenog informacionog sistema, promjene u procesima rada, te razvoj novih sistema i elektronskih servisa. Ovo je proces koji nesumnjivo zahtijeva izvjesno vrijeme, ali Ministarstvo zdravlja je odlučno da postavi čvrste temelje za bolji i efikasniji zdravstveni sistem", zaključili su iz resora zdravlja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније