Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B.

25. 07. 2024. 10:11 >> 10:18
2
Čitaj mi:

POPOVIĆ SAMARDŽIĆ

Broj napada na ljekare ponovo u porastu

Predsjednica Sindikata doktora medicine Milena Popović Samardžić ukazuje da je broj napada na ljekare ponovo u porastu i da smo se brisanjem člana zakona kojim se to tretiralo kao krivično djelo, a što je bio korak naprijed, vratili tri nazad.

Kako je istakla Popović Samardžić gostujući u Jutarnjem programu TVCG, Sindikat je još 2020. u saradnji sa tada poslanicom Brankom Bošnjak uspio da unese u Krivični zakon, da se napad na ljekare na radnom mjestu, tretira kao krivično djelo.

"Došlo je do izmjena tog zakona u čemu nijesmo učestvovali, niti su nas iz Ministarstva pravde informisali o toj izmjeni ili konsultovali što je bilo za očekivati. Tako da je to stupilo na snagu krajem decembra 2023, a mi smo toga postali svjesni u januaru naredne godine i ćutali smo svjesno da se ne pročuje, jer od trenutka kada je bio uveden dok se saznalo da ga više nema imali smo drugačiju atmosferu u odnosnu na prethodni period kada su napadi na ljekare bili učestali", objašnjava Popović Samardžić.

Od kako je to objelodanjeno, kako dodaje, imaju povećan broj prijava kolega. Povećan je broj i fizičkih i verbalnih napada, ali i stvaranja tenzija koje ugrožavaju koncentrisanost ljekara u radu.

"I ovaj slučaj u Nikšiću gdje je napadnuta mlada ljekarka lijepog karakera, u trenutku kada je pokušavala da da kiseonik pacijentu. Razumijemo da su nezadovoljni pacijenti i da su postali netolerantni i sa manjim stepenom povjerenja u sve institucije, ali izmjena tog zakona dovela je do toga da su ovi slučajevi ponovo u porastu. To nije rješenje, jer na ovaj način se izbacuje iz rada ljekar koji treba tog dana da pruži pomoć velikom broju pacijenata. Ja sam pitala gospodu iz Ministarstva pravde da li bi oni voljeli da ih liječi ljekar koji je pet minuta prije toga dobio lakšu tjelesnu povredu. Jer oni se pozivaju na članove zakona o težini povreda, pa ako vas vrijeđa i ošamari to je lakša povreda, ali da li takva osoba može da donosi racionalne odluke i da li bi takvog ljekara htjeli da imaju", kazala je Popović Samardžić.

Istakla je da se krenulo i u izmijene Zakona o zaradama u javnom sektoru. Ta izmjena još nije napravljena i Ministarstvo finansija je bilo fer i upoznalo Sindikat sa radnom verzijom. U njoj više ne postoje ljekari, profesori koji su bili dio tog zakona od 2020.

Objasnili su zašto su te izmjene potrebne, jer se desila diskriminacija u odnosu na druge zaposlene u javnom sektoru, ali te izmjene nijesu dobre.

"Predlog je da se zarade ljekara definišu ili kroz GKU ili uredbom Vlade što je za nas neprihvatljivo. Sedam godina smo radili i pregovarali i nije bilo uspjeha i kada smo promijenili stategiju to je urodilo plodom, a ovo nas ponovo vraća unazad. Menadžeri mnogih zdravstvenih ustanova su nam kazali da bez ovako postavljenih uslova za zarade ne bi mogli da organizuju posao", kazala je Popović Samardžić.

To će, kaže ona, uticati i na odliv kadra.

"Prema statistici Instituta za javno zdravlje za 2021. i 2022. broj medicinskih sestara raste za šest odsto, nemedicinskog kadra za 8, a trebalo bi ga smanjivati, dok je ljekara smanjen za jedan odsto. Dakle u padu je. Kao država moramo da napravimo stategiju kojom ćemo da obezbijedimo održivost rada zdravstvenih ustanova. Činjenica je da svaki četvrti ljekar u Crnoj Gori ima preko 55 godina, što znači da za svakog morate već sada da obezbijedite ljude koji će ići na specijalizaciju i mogućnost da oni prenesu svoje znanje na mlade kolege. Tako da donošenje odluka ad hoc nije dobro", naglašava Popović Samardžić.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније