Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.Č.J.

19. 07. 2024. 20:23 >> 20:45
1

čeka se konačna odluka Višeg suda

Osnovni sud oslobodio Bojanu Lakićević Đuranović optužbi za plagijat

Osnovni sud u Podgorici oslobodio je profesoricu Pravnog fakulteta u Podgorici Bojanu Lakićević Đuranović optužbi za plagijat, saopšteno je iz advokatske kancelarije Velimirović. Ova odluka nije pravosnažna, već se čeka konačan stav Višeg suda.

"Prije više od četiri godine pokrenut je krivični postupak protiv profesorice Pravnog fakulteta u Podgorici dr Bojane Lakiećvić Đuranović zbog krivičnog djela iz člana 233 – povreda moralnih prava autora i interpretatora. Prema optužnici profesorica je navodno prepisala – plagirala dio specijalističkog – diplomskog rada svog studenta i time povrijedila njegova autorska prava. Pored apsurdnosti samog konstrukta optužnice i njegove logičke neodrživosti, da profesorica koja studentu predaje predmet iz kojeg se on odlučuje da ima specijalistički rad i kome je ta ista profesorica mentorka i predsjednik komisije pred kojom on brani taj rad, koja mu prilikom izrade istog daje svu stručnu literaturu i daje upustva kako da rad koncipira, bude optužena da je potom prepisala nešto iz toga rada, ovaj predmet je pratilo i čitav niz okolnosti usmjerenih ka ličnoj diskvalifikaciji profesorice i mnogo prije donošenja sudske odluke”, navodi se u saopštenju advokatske kancelarije Velimirović.

Iz kancelarije navode da "prije svega misle na senzacionalističko izvještavanje dnevnog lista 'Vijesti' i njihovog portala u ovom predmetu, a koje se sa pravom može nazvati neobjektivnim i pristrasnim informisanjem koje se graniči sa medijskom hajkom".

“Više od sedamdeset tekstova od kojih je trideset na naslovnim stranama časopisa sa njenim fotografijama uz krajnje senzacionalističke naslove tipa: “Profesorica se krije?“ „Locirana profesorica“, „Tužilaštvo traži profesoricu, policija je štiti?“ i mnoge druge u tom tonu, su stvorile izuzetno negativnu medijsku sliku o istoj davajući joj tretman ravan vođama kriminalnih klanova. Značajan doprinos medijskoj hajci dala je nevladina organizacija CGO, čiji su predstavnici agresivnim saopštenjima i intervjuima na ovu temu u kojima je okrivljena tretirana kao već osuđena. Iako su nam poznati motivi koji su podsticali određene novinare i osobe iz NVO-a da prave ovakvu medijsku hajku i predstavu o ovom slučaju, a kreću se od ličnih netrpeljivosti prema okrivljenoj do grantova za otkrivanje slučajeve plagijata, nećemo se istima baviti, samo želimo ukazati na opasnost koja se može desiti svakom pojedincu ako se sticajem okolnosti nađe na udaru ovih institucija, i koji od stubova civilnog društva i zaštitnika ljudskih prava i sloboda i pretvore se u svoju suprotnost i od zaštinika postanu progonitelji”, istiću iz advokatske kacelarije.

Dodaju da je današanja presuda, kojom je prof. dr. Đuranović Lakićević oslobođena od svih navoda optužbe utvrdila ono što je odbrani i svakom poznavaocu prava bilo poznato od samog početka.

“Presudom je potvrđena njena odbrana da se radi o istovjetnim tekstovima koji su sačinjeni na osnovu istih izvora – citata naučnih radova, citata sudske prkse Evropskog suda pravde te opštepoznatih stavova iz predmetne materije čije korišćenje je svakom dostupno i dozvoljeno i čije se prenošenje nikako ne može smatrati plagijatom jer su to naučni tekstovi u javnoj i opštoj upotrebi i može ih koristiti bilo ko ko se bavi tom ili sličnom problematikom. No, oslobađauća presuda će biti samo djelimična satisfakcija profesorici za sve ono što je pretrpjela u ovih četiri i po godine. Puna sudska satisfakcija, joj nažalost ne može nadoknaditi sve ove godine suspenzije sa posla, isključenje iz stručnih Vladinih tijela u kojima je kao ekspert za pravo Evropske unije davala značajni doprinos, a naročito ne može u cijelosti povratiti narušeni lični i akademski integritet, jer sve ove godine je živjela sa ružnom sijenkom sumnje na plagijatora”, naglasili su. 

Navode i da je cilj ovog saopštenja "ne samo obavještavanje javnosti o današnjoj oslobađajućoj presudi i konačnom skidanju hipoteke plagijatora sa njene ličnosti, već i ukazivanje na činjenicu da je ovakvo medijsko izvještavanje sa elementima targetiranja uz aktivno podržavanje istog od strane navedene NVO nesporno imalo uticaj na odlučivanje suda, te doprinijelo da ovaj postupak traje mnogo duže nego što je bilo neophodno".

“Naime, u potpunosti smo sigurni da je prvi dio suđenja, kada je ovakvo informisanje bilo najintenzivnije, uticalo da se donese osuđujuća presuda koju je kasnije, drugostepeni sud pravno u cjelosti razobličio. Nakon drugostepene presude je, na sreću okrivljene, prestalo interesovanje medija za ovaj predmet, pa je u takvoj, medijskoj relaksiranoj atmosferi, sud mogao bez pritiska da danas donese jedinu ispravnu odluku – oslobađajuću presudu”, zaključuje se u saopštenju advokatske kancelarije Velimirović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније