Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.B. [ Portal RTCG ]

25. 09. 2024. 14:14 >> 14:15
Čitaj mi:

Reagovanje cgo

"Lakićević Đuranović vratiće se na posao, šteta za sistem nemjerljiva"

Centar za građansko obrazovanje (CGO) danas je uputio dopise Sudskom i Tužilačkom savjetu da, u okviru svojih nadležnosti, preispitaju rad postupajućih sudija Osnovnog i Višeg suda u Podgorici u predmetu protiv profesorice Bojane Lakićević Đuranović.

Iz CGO su podsjetili da je protiv Lakićević Đuranovi uputio krivičnu prijavu i ukazao da je ona integralno prenijela dijelove specijalističkog rada studenta kojem je bila mentorka i objavila ih kao svoj naučni rad.

Nakon dvije godine Osnovni sud utvrdio je njenu krivicu i kaznio je sa 2.500 eura. Tu presudu poništio je Viši sud, i u ponovljenom postupku Osnovni sud je oslobodio krivice. Viši sud sada ponovo odlučuje u žalbenom postupku.

"Apsolutna zastara u ovom predmetu nastupa u decembru 2024. kada se navršava 6 godina od izvršenja krivičnog djela za koje se vodi postupak. Nastupanje zastare rezultiralo bi vraćanjem Lakićević Đuranović na radno mjesto, čime bi se nanijela nemjerljiva šteta obrazovnom sistemu, kao i obrazovanju svih budućih pravnika", piše u saopštenju CGO. 

Iz ove NVO očekuju da će Sudski i Tužilački savjet obezbijediti da se ovaj postupak pravosnažno okonča prije zastare.

"U protivnom, ovaj primjer služiće kao dekret nemoći pravosuđa i obrazovnog sistema da stane na put neetičkom akademskom ponašanju pojedinaca", zaključeno je u saopštenju. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније