Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

26. 09. 2024. 08:39 >> 08:43

Bojana Lakićević-Đuranović

"CGO vrši pritisak na sud, eventualna zastara bi najviše štetila meni"

Povodom jučerašnjeg saopštenja Centra za građansko obrazovanje, javnosti se jutros obratila i prof. dr Bojana Lakićević-Đuranović. Podsjetimo, iz CGO su zahtijevali da bude spriječena zastara u predmetu protiv Lakićević-Đuranović, te su u skladu s tim pisali i Sudskom i Tužilačkom savjetu.

U nastavku integralno prenosimo reagovanje Lakićević-Đuranović:

"Po krivičnoj prijavi Centra za građansko obrazovanje (CGO), protiv mene se već pet godina vodi krivični postupak, a istovremeno i snažna i beskrupulozna medijska kampanja, kojom se vrši svojevrsni pritisak na tužilaštvo i sud.

Nakon što sam nedavno prvostepenom presudom Osnovnog suda u Podgorici oslobođena optužbe, Centar za građansko obrazovanje je, kako su prenijeli mediji, uputio dopise Sudskom i Tužilačkom savjetu da, u okviru svojih nadležnosti, preispitaju rad postupajućih sudija Osnovnog i Višeg suda u Podgorici, ali i Osnovnog državnog tužilaštva, te da usmjere njihov rad u cilju izbjegavanja zastare i pravosnažnog okončanja postupka protiv mene.  Centar za građansko obrazovanje zapravo zahtijeva od najviših pravosudnih tijela Crne Gore da izvrše uticaj na postupajuće sudije i tužioce da me osude, jer će u protivnom nastati „nemjerljiva šteta obrazovnom sistemu, kao i obrazovanju svih budućih pravnika“, što će biti „dekret nemoći crnogorskog pravosuđa...“ Navedeno predstavlja najgrublji pritisak na sud!

Ovakav pritisak na sud je do sada nezapamćen, a skandal je još veći kada isti dolazi od organizacije koja se navodno bori za društvo vladavine prava. Dakle, u njihovom poimanju prava, a i realnosti, nema sumnje da je krivičnodjelo izvršeno, uprkos tome što sam oslobođena optužbe – oni su već donijeli svoju „presudu“, a od suda očekuju samo da je potvrdi.

Kako časne tužilačke i sudske institucije ne bi doveli u zabunu, obavijestiću iste da je u proteklih pet godina do odlaganja suđenja najmanje dolazilo zbog odsustva odbrane, što je lako provjerljivo. Jer eventualna zastara u ovom procesu najviše bi štetila meni – osobi koja je izložena višegodišnjoj medijskoj diskreditaciji i pritiscima. Meni je potrebna pravno utemeljena, zakonita i pravedna odluka, jer nakon nje očekujem moralnu, ali i pravnu posljedicu za one koji su cijelu harangu započeli", zaključuje ona.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније