Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.B. [ Portal RTCG ]

20. 07. 2024. 07:30 >> 07:30
Čitaj mi:

ZAKON DOBIO "ZELENO SVJETLO" OD ODBORA

Inspektori pod lupom od 1. oktobra, moraće da prijave imovinu

Novi Zakon o inspekcijskom nadzoru primjenjivaće se od 1. oktobra, po kom će crnogorski inspektori biti u obavezi da podnesu izvještaj o imovini i prihodima.

Amandmani na ovaj zakon usvojeni su na jučerašnjoj sjednici Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu, a to je juče saopšteno iz Ministarstva za javnu upravu. 

Zakon je, podsjetimo, predložila Vlada Crne Gore u aprilu. 

U predlogu zakona, a u koji je Portal RTCG imao uvid, navodi se da je "inspektor dužan da podnese izvještaj o imovini i prihodima".

Crnogorski inspektori moraće da prijave i imovinu i prihode bračnih, odnosno vanbračnih supružnika, "partnera u zajednici života lica istog pola i djece koja žive u zajedničkom domaćinstvu, a sve u skladu sa zakonom kojim se uređuje sprečavanje korupcije".

O prijavljivanju imovine inspaktora Portal RTCG je i ranije pisao, a informacija da će inspektori biti pod lupom navodilo se i u Informaciji o procesu pripreme Reformske agende za Instrument EU za reforme i rast.U tom dokumentu se navodi da će imovina crnogorskih inspektora biti podložna provjerama od Agencije za sprečavanje korupcije.

Iz Ministarstva javne uprave juče je saopšten da će ovaj zakon stupiće na snagu osmog dana od dana njihovog objavljivanja u Službenom listu Crne Gore, a primjenjivaće se od 1. oktobra ove godine. 

Ko onemogućava inspekcijski pregled, platiće kaznu do 500 eura 

Po novom zakonu, inspektor će morati upozori ili da udalji lice koje ometa ili onemogućava vršenje inspekcijskog pregleda.

Takođe, osobi koja ometa pregled moći će da izrekne i novčanu kaznu u u iznosu od 50 do 500 eura.

"Ako inspektor ocijeni da se inspekcijski pregled ne može izvršiti ni preduzimanjem mjera, zatražiće pomoć policije", piše u Vladinom dokumentu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније