Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B. [ TVCG ]

17. 07. 2024. 11:21 >> 11:26
1

USPOSTAVLJENA SARADNJA

Pacijenti na transplantaciju bubrega u Minsk o trošku države

Kadaverična transplantacija bubrega koju su do sada crnogorski građani mogli da obave u Bjelorusiji o svom trošku, od sada će biti o trošku Fonda za zdravstveno osiguranje. V.d. direktora Fonda za zdravstveno osiguranje Radovan Nikolić i direktor Klinike za nefrologiju KCCG Elvir Mučić istakli su gostujući u Jutarnjem programu TVCG da je saradnja sa medicinskim centrom u Minsku uspostavljena i da se pacijenti kojima je transplantacija potrebna jave KCCG, ali da će postojati određena selekcija i prioriteti.

Mučić je naveo da je delegacija KCCG i Fonada bila u posjeti Minsku i da su se uvjerili da tamo postoje uslovi i savremena oprema za obavljanje vakvih zahvata, te da su dobili zeleno svjetlo da naši pacijeni idu na kadaveričnu transplantaciju.

"Za inostrane državljane tokom jedne godine je omogućeno 40 do 50 kadaveričnih transplantacija, a za našu zemlji bi bio maksimamalno do pet pacijenata. Pacijenti moraju da prođu dva konzilijuma u KCCG i konzilijum Fonda, a onda je neophodno da pacijenti odu u Minsk i da tamo obave dijagnostičke pretrage. Ako se ispostavi da je podoban pacijent stavlja se na listu čekanja, koja je od 6 do 8 mjeseci, a može biti izuzetno prolongirano i do dvije godine", objasnio je Mučić.

U pitanju je ista institucija u kojoj su naši pacijenti išli u svojoj režiji. Mučić ističe da je od 2019. oko 23 pacijenta iz Crne Gore u ovom centru obavilo kadaveričnu transplantaciju bubrega.

Nikolić ističe da je uloga Fonda u ovom pitanju takva da plaćaju i organizuju trošokove puta.

"Nakon dva konzilijuma KCCG pacijent se upućuje komisiji Fonda koja daje zeleno svjetlo, kontaktira bolnicu u Minsku, dogovaramo sa ljekarima sam put i vrijeme Koliko je potrebno da pacijent provede tamo i pokrivamo i putne troškove i troškove liječenja", naveo je Nikolić.

Dodaje da je dogovoreno da uz adekvatnu dokumentaciju bude omogućen nesmetan prelaz granica do Bjelorusije i smtra da u tom dijelu neće biti problema, da će pacijeti stizati na vrijeme koje je ponekada i do 24 sata.

Mukić nagašava da je na crnogorskoj listi čekanja 55 pacijenata koji nemaju živog srodnog donora bubrega.

"Pacijenti moraju razumjeti da će se napraviti prioriteti, prednost če mati oni koji imaju duže liječenje na hroničnom program dijalize, mlađe osobe i slično. Selekcija će se praviti u tom redosljedu slanja", naglašava Mučić.

Ministar zdravlja Vojislav Šimun gostujući prije nekoliko dana u Dnevniku TVCG najavio je i početak transplantacija bubrega i kod nas od jeseni.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније