Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M.Lj.

14. 07. 2024. 19:16 >> 20:47
1

SMANJEN BROJ BOLOVANJA

Šimun: Od jeseni transplantacije i u CG, drugačije zakazivanje pregleda

Ministar zdravlja Vojislav Šimun kazao je da očekuje da će od jeseni transplantacije biti rađene i u Kliničkom centru. Gostujući na TVCG kazao je da rade na smanjivanju listi čekanja, te da je u pripremi nova metodologija zakazivanja pregleda. Istakao je da je broj bolovanja preko 30 dana smanjen za 50 odsto, a ispod 30 dana za 20 odsto.

Kada je riječ o transplantaciji bubrega u Minsku, Šimun je kazao da je postignut dogovor i da je ostalo da se uskladi nekoliko tehničkiih detalja koji će biti riješeni do kraja sedmice. 

"Naša delegacija se uvjerila da su uslovi u bolnici adekvatni, odnosno odlični", kazao je on. 

Istakao je da se pacijenti već moći da idu u Minsk, ali da prijem zavisi od toga koliko oni stranih državljana mogu da prime. 

"Ovo je samo jedan dio slagalice. Uveliko sam u pregovorima sa regionalnim centrima i očekujem da ćemo već početkom jeseni raditi transplantacije sa srodnim donorima, a uz jednu kampanju donorsku", kazao je on.

Ministar zdravlja Vojislav Šimun kazao je da je Ministarstvo raspisalo odgovarajući broj specijalizacija i subspecijalizacija naročito s namjerom da ojača centre primarnog ii sekundarng nivoa, kao i užih specijalizacija i subspecijalizacija ka onim granama gdje su najduže liste čekanja. 

Komentarišući informaciju da se niko nije prijavio na javne pozive za pedijatriju,  najavio je da će omogućiti da se na konkurse prijavljuju i građani iz okolnih država.

“Tu je potrebna i saradnja sa lokalnom samoupravom gdje treba omogućiti taj drugi dio, a to je upošljavanje njihovih supružnika.  

Liste čekanja uzrokovane su, prema njeegovim riječima dijelom zbog nedostatka kadra, dijelom zbog organizacije, a i infrastrukturom.

"Moje ministarstvo je od poetka uzelo za prioritet rješavanje ovog pitanja i imaćemo drugačiju metodologiju zakazivanja", kazao je on. 

Objasnio je da će se KCCG obezbijediti dodatan broj termina za šest mjeseci kako za proceture, tako i za ambulante. 

"A kako se oni budu popunjavale uključivati ambulante dopunske i smjenske i klizno oslobađati termine. Bitno je da imamo transparentne i pravične liste čekanja", kazao je on. 

 

Kada je riječ o zloupotrebi bolovanja, rekao je da već imaju rezultate.  

"Poredeći prvi kvartal 2023. sa prvim kvartalom 2024. do 50 odsto smo smanjili bolovanja preko 30 dana, a bolovanja ispod 30 dana za 20 odsto", kazao je on. 

 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније