Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ R.B. ]

14. 07. 2024. 13:32 >> 15:59
Čitaj mi:

UČESTVOVALO OKO 400 TRKAČA

Durmitor Trail Run: RTCG dio trkačkog spektakla humanitarnog karaktera

Nacionalni park Durmitor ugostio je uzbudljiv sportski događaj Durmitor Trail Run koji je okupio oko 400 trkača svih uzrasta iz cijelog svijeta.

Takmičari su se nadmetali u tri kategorije, savladavajući izazovne staze duge 20, 10 i pet kilometara, koje su vodile preko nestvarno lijepih, ali i surovih predjela Durmitora.

Ove trase stavile su na ozbiljan test njihovu izdržljivost i spretnost, ali su im pružile i nezaboravne momente pomjeranja sopstvenih granica u veličanstvenim ambijentima koje će sigurno dugo pamtiti.

Ovaj put nisu izostavljeni ni najmlađi trkači, pa je tako na obali Crnog jezera održana i trka za decu na 300 i 500 metara na kojoj je učestvovalo nekoliko desetina djece.

Durmitor Trail trka imala je humanitarni karakter u saradnji sa NVO Fenix - Udruženjem roditelja djece oboljele od kancera. Za svaki pretrčani kilometar doniran je jedan euro za liječenje djece oboljele od raka.

Budući da je istrčano 4.280 kilometara, prikupljeno je 4.280 eura, a generalni sponzor trke dopunila je taj iznos do 8.000 eura.

Prvi Durmitor Trail Run startovao je pod budnim pogledom “gorskih očiju” Crnog jezera koje leži na visini od 1416 metara nadmorske visine. Svježe planinsko jutro i gotovo bajkoviti ambijent u podnožju moćnih vrhova Durmitora doprinijeli su odličnoj amtosferi među takmičarima koji su sa nestrpljenjem očekivali da započnu trku.

Prvi su startovali trkači na 20 kilometara, a pratili su ih učesnici trka na 10 i pet kilometara.

Pred trkačima koji su se odvažili da trče trku od 20 kilometara bio je pravi herojski podvig. Trasa ih je vodila kroz guste borove šume, uz strme uzbrdice i klizave kamenite nizbrdice, ali i kroz nestvarno lijepe durmitorske predjele poput pet jezera - Velikogi Malog Crnog jezera, Zminjeg, Jablan i Barnog jezera.

Uspon od 1009 metara sve do Crvene grede testirao je njihovu izdržljivost i odlučnost do krajnijh limita, pa je za završetak bilo potrebna ne samo fizička, nego i mentalna snaga, ali i dobra strategija.

O nadmetanju u najtežoj klasi najbolje govori podatak da sudvojica najbržih takmičara Ivan Bubnov i Đuro Borbelj trčali takoreći rame uz rame tokom cijele trke. Ipak, prvi je kroz cilj, protrčao Bubnov sa vremenom dva sata, sedam minuta i 48 sekundi.

Nešto laganija staza bila je pred takmičarima koji su trčali 10 kilometara oko tri jezera s usponom od 259 metara.

Prvi kroz cilj u muškoj konkurenciji bio je Milosav Pešić koji je trku istrčao za 53 minuta i 30 sekundi, dok je među pripadnicama ljepšeg pola najbrža bila Australijanka Lusi Vinsent kojoj je trebalo 56 minuta da stigne na cilj.

Trkači na pet kilometara imali su uspon od 120 metara i relativno laganu rutu koja je vodila oko Velikog i Malog Crnog jezera.

Na tom kratkom ali izazovnom podvigu, uživali su u prelijepim pejzažima i ispitali svoju fizičku kondiciju. U ovoj kategoriji trijumfovali su Miloš Đurović u muškoj i Ljubica Kovačević u ženskoj konkurenciji.

Radio i Televizija Crne Gore, na inicjativu Sportskog društva RTCG, još jednom u nizu, podržala akciju koja je humanitarnog karaktera.

Sportsko društvo RTCG, u organizaciji Nele Božović i Almira Seferovića preko svojih takmičara, Gorana Ivanovića, Igora Miljanića Ane Petrović, Alenke Osmajić i Aleksandre Radenović, uzelo učešćee na Durmitor trail trci i dala svoj doprinos u trčanju na pet kilometara.

Predsjednica Sportskog društva RTCG Nela Božović izjavila je da je ovo dokaz, da trčanje može da promoviše ne samo vrijednosti zdravog života već da ima i drugi cilj, a to je humanost.

Sportski događaji po humanitarnom karakteru prepoznati su u svijetu, a sad i u Crnoj Gori imaju zadatak da učine još više po tom pitanju.

U ime Radio i Televizije Crne Gore i Sportskog društva RTCG zahvaljuje se organizatorima i ponosna je, što je Radio i Televizija Crne Gore bila dio ove humanitarne akcije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније