Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M.Lj.

13. 07. 2024. 09:25 >> 09:30

iZVJEŠTAJ BOK-A

Rasvijetljeno 95 odsto krivičnih djela, ostvareni progresivni rezultati

Biro za operativnu koordinaciju (BOK) je na četvrtoj sjednici konstatovao da su ostvareni progresivni rezultati rada u svim oblastima koje su utvrđene kao nacionalni prioriteti u borbi protiv teškog i organizovanog kriminala, o čemu najbolje svjedoči u izvještajnom periodu i rasvijetljenost svih krivičnih djela u procentu od preko 95 odsto i procesuiranje 395 članova organizovanih kriminalnih grupa. To je saopštio koordinator Biroa i potpredsjednik Vlade Aleksa Bečić.

 

Članovi BOK-a usvojili su prvi šestomjesečni izvještaj u radu na osnovu kojeg konstatuju da su ostvareni progresivni rezultati rada u svim oblastima koje su utvrđene kao nacionalni prioriteti u borbi protiv teškog i organizovanog kriminala.

“O čemu najbolje svjedoči u izvještajnom periodu i rasvijetljenost svih krivičnih djela u procentu od preko 95 odsto ili 2.174 krivičnih djela, rasvijetljenost krivičnih djela po nepoznatom učiniocu u procentu 86 odsto ili 579 krivičnih djela, podnošenje 1.966 krivičnih prijava protiv 2.022 fizička i 22 pravna lica, procesuiranje 395 lica – članova organizovanih kriminalnih grupa, operativno interesantih lica i sa njima povezanih lica”, navodi se u saopštenju.

Rasvijetljeno je 36 krivičnih djela protiv života i tijela, tapljenjeno 700 kilograma narkotika, podnijeto preko 250 krivičnih prijava zbog krivičnih djela iz oblasti ekonomskog kriminala.

“Dalje, podnošenje 46 krivičnih prijava u vezi 67 koruptivnih krivičnih djela, podnošenje krivičnih prijava protiv 21 fizičkog i pravnog lica zbog osnovane sumnje da su počinili 23 krivična djela krijumčarenja putem pomaganja u produženom trajanju, procesuiranje više destina lica zbog krivičnih djela trgovina ljudima, krijumčarenje ljudi, pranje novca i drugih krivičnih djela, lišenje slobode 7 lica za kojima su raspisane međunarodne potjernice”, navodi se u saopštenju.

Oduzeto je 487 komada vatrenog oružja, procesuiran veliki broja funkcionera i službenika organa obavještajno bezbjednosnog sektora, ali i drugih djelova javnog sektora.

“Uz pojačan rad Odjeljenja za unutrašnju kontrolu rada policije i Komisije za provjeru bezbjednosnih smetnji, čijim postupanjem su utvrđeni propusti, nepravilnosti i nezakonitosti u radu 42 policijska službenika, odnosno bezbjednosne smetnje za 36 službenika u predmetnom šestomjesečnom periodu”, saopštio je Bečić. 

Kako se navodi u saopštenju Vlade, BOK je pohvalio aktivnosti MUP-a kao nosioca aktivnosti koje su rezultirale dobijanjem pozitivnog mišljenja na Nacrt Strategije za poboljšanje bezbjednosti u saobraćaju za period 2024 - 2030. godina od Evropske komisije, nakon čega se stvaraju pretpostavke za razmatranje i usvajanje na Vladi. Naglasili su potrebu za intenziviranjem aktivnosti u cilju stvaranja svih neophodnih pretpostavki za nabavku stacionarnih radara.

“BOK afirmiše intenziviranje aktivnosti i mjera Uprave policije u cilju podizanja bezbjednosti u saobraćaju, kao što su uključivanje helikoptera MUP-a koji će nadzirati ključne saobraćajnice tokom trajanja turističke sezone, pojačano prisustvo policijskih patrola na svim magistralnim i regionalnim putevima i povećanje broja “presretača” na najrizičnijim putnim pravcima”, navodi se uu izvještaju.

BOK je zadužuio organe obavještajno bezbjednosnog sektora da intenziviraju aktivnosti na identifikovanju, procesuiranju i suzbijanju nelegalne eksploatacije šuma, a posebno u svijetlu učestalih napada na lugare Uprave za gazdovanje šumama i lovištima.

BOK je razmotrio i redovne izvještaje o radu međuresornih radnih timova, kao i druga pitanja iz svoje nadležnosti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније