Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Milica Kapa, TVCG

09. 07. 2024. 19:52 >> 19:52

SAVJETI STRUČNJAKA

Sunčajte se nakon 17 sati, djecu zaštititi garderobom

Ljeto je u jeku, a mnogi kažu nikad toplije. Zato je važno znati da izlaganje sunčevim zracima može imati dugoročne posljedice po zdravlje. Struka savjetuje građanima da izbjegavaju boravak na suncu od 10 do 17 sati, redovno nanose kreme sa zaštitnim faktorom i da se hidriraju...

Šta je sinonim za ljetni odmor i dobro raspoloženje ako ne sunčanje na morskoj obali? Stoga je važno napomenuti da prekomjerno izlaganje suncu može imati ozbiljne posljedice po zdravlje.

Struka kaže da je u ovim vrelim danima dovoljno provoditi svega 20-ak minuta na suncu.

"Građani moraju izbjegavati boravak na suncu od 10 do 17 časova. Ukoliko je neophodno da tada budu vani da se zaštite odjećom, naočarima, šeširima i da na otkrivene djelove tijela nanesu fotoprotektivni krem", kazala je dermatološkinja Ana Popović.

Kremu sa zaštitnim faktorom treba nanijeti pola sata prije izlaska na sunce i obnavljati je svaka dva sata, kao i nakon plivanja i znojenja.

A evo šta treba raditi ukoliko nastanu opekotine od sunca.

"Neophodno je odmah se skloniti sa sunca, boraviti u zamračenoj prostoriji, unositi tečnosti... Tuširanje hladnijom vodom pomoći će da se smanji bol i inflamacija i nanošenje gela sa aloe verom", kaže Popović. 

Osim što je prekomjerno izlaganje suncu odgovorno za opekotine, ono može da uzrokuje i maligni tumor kože. Ko, ipak, neće iz zdravstvenih, onda sunca treba da se kloni iz estetskih razloga.

"Odgovorni su za nastanak prijevremenog starenja, gubitak elastičnosti, pojavu prošerinih pora, kapilara, neujednačenog tena", navodi dermatološkinja.

Popovićeva posebno apeluje na roditelje da djecu nikako na izlažu suncu od 10 do 17 sati, te da ih zaštite garderobom i nanose im kremu s odgovorajućim zaštitinim faktorom. Ističe da su opekotine u ranom djetinjstvu faktor rizika za nastanak melanoma u odraslom dobu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније