Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B.

21. 06. 2024. 15:29 >> 15:29
1
Čitaj mi:

Koprivica - Junker

Strategija za borbu protiv korupcije ključna za dalji napredak

Tokom posjete Litvaniji i učešća na Međunarodnoj antikorupcijskoj konferenciji potpredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju Momo Koprivica održao je sastanak sa Hane Junker, direktoricom Direktorata za bezbjednost, integritet i vladavinu prava pri Savjetu Evrope.

Tom prilikom potpredsjednik Koprivica naglasio je važnost reformi u pravosuđu i jačanje institucionalnog integriteta, te ukupnog antikorupcijskog okvira. Takođe je potvrdio odlučnost i privrženost 44. Vlade Crne Gore evropskim integracijama i sprovođenju svih potrebnih reformi kako bi Crna Gora, nakon dobijanja pozitivnog IBAR-a, što prije i što kvalitetnije ispunila sva završna mjerila za uspješno pristupanje EU.

"Koprivica, koji je ujedno i predsjednik Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije, predstavio je i opsežan rad Vlade na implementaciji preporuka GRECO. U sklopu implementacije pomenutih preporuka, formiran je i Nacionalni savjet sa jasnom misijom i mandatom, te usvojena i Strategija za borbu protiv korupcije (2024-2028 godina) sa dvogodišnjim Akcionim planom, što je bila takođe jedna od najvažnijih preporuka GRECO, posebno imajući u vidu da Crna Gora već 10 godina nije imala važeću Strategiju, što je bio ozbiljan nedostatak. Njenim usvajanjem 5. juna ispunjena je i obaveza iz pregovaračkog procesa sa EU od značaja za dobijanje pozitivnog IBAR-a", navode u saopštenju.

Junker je, kakododaju, pozdravila značajne reformske napore Vlade i ostalih institucija na jačanju antikorupcijskog okvira, vladavine prava i mehanizama za sprečavanje pranja novca. Takođe je i naglasila da usvajanje sveobuhvatne Strategije za borbu protiv korupcije kao veoma snažan pozitivan korak u vođenju antikorupcijske politike, jer, kako je istakla bez nje nema jasnog pravca i napretka. Usvojena Strategija je ključna tačka za unapređenje borbe protiv korupcije i od velikog značaja je njena dosljedna implementacija.

Koprivica i Junker su se saglasili o jačanju saradnje Crne Gore sa tijelima Savjeta Evrope, te razmijenili mišljenja o neophodnosti daljih reformi sa naglaskom na borbu protiv ekonomskog kriminala. Koprivica je izrazio i posebnu zahvalnost na podršci koju je prilikom izrade Strategije pružila kancelarija SE u Podgorici.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније