Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.M.

21. 06. 2024. 16:55 >> 16:55
2
Čitaj mi:

nakon ispada na mreži

Crna Gora i dio regiona postepeno dobijaju struju

Zbog ispada na mreži Crnogorskog elektro-prenosnog sistema bez napajanja je bilo skoro cijelo područje Crne Gore. Struje nije bilo na teritoriji Bosne i Hercegovine, Dalmacije i Albanije. Oko 13 časova počela su postepena uključenja struje na teritoriji Glavnog grada. Veći dio Podgorice nije imao ni vode, a bile su otežane i telekomunikacije kod određenih operatera.

Oglasili su se i iz Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES).

"Na teritoriji Crne Gore, osim većeg dijela sjevera, usljed poremećaja regionalnih razmjera, došlo je do nestanka napona. Takođe do ispada i beznaponskih stanja većih razmjera došlo je i u Albaniji, Bosni i Hercegovini i značajnom dijelu Hrvatske. Uzrok još nije poznat, a CGES u saradnji sa kolegama iz okruženja radi na rješavanju problema kako bi svi potrošači u Crnoj Gori uskoro dobili struju", kažu u saopštenju.

Struje nije bilo na teritoriji Bosne i Hercegovine, i Dalmacije.

Kako piše „Slobodna Dalmacija“ bez struje su ostali Split, Šibenik, Omiš, Makarska, Dubrovnik, Zadar i brojna ostrva, ali u međuvremenu struja se vratila u gotovo sve dalmatinske gradove koji su bili bez struje

O cijelom slučaju oglasili su se iz HEP-a:

"Prekid snabdijevanja  električnom energijom u dijelovima Republike Hrvatske izazvao je međunarodni poremećaj koji je zahvatio više zemalja. Hrvatski operator prenosnog sistema radi analizu sa operatorima sustava susjednih zemalja kako bi se utvrdio uzrok. Za ublažavanje problema međunarodnog prekida snabdijevanja električnom energijom Hrvatska elektroprivreda stavila je u puni pogon sve svoje proizvodne kapacitete kako bi HOPS mogao osigurati snabdijevanje električnom energijom građana RH u što kraćem vremenskom roku", kaže se u saopštenju.

Hrvatski ministar ekonomije Ante Šušnjar kazao je da su sve službe na terenu, a aktivirali su se i zaštitni mehanizmi.

"Uskoro će se svima vratiti struja. Ne zna se što je uzrok pada, ali nije do nas. Koliko znam, nije riječ o hakerskom napadu", rekao je Šušnjar.

 Direktor Sektora za vođenje elektroenergetskog sistema HOPS-a Danko Blažević, kazao je da su za izvještaj o ovakvim ispadima zadužene evropske agencije.

"Bilo bi neodgovorno da dajemo bilo kakve predikcije jer istraga po pravilu traje 6 mjeseci", kaže on.

Širom BiH nestalo je struje, javljaju čitaoci N1.

Kako navode u Sarajevu su stali tramvaji, a i semafori ne rade. Takođe, bez struje su i drugi brojni gradovi – Tuzla, Brčko, Banjaluka, Bijeljina, Mostar, Zenica…

Napajanja nije imala ni Albanija.

Od gradova u Crnoj Gori struju su imali samo Pljevlja i Žabljak.

 

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније