Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.J. [ Mina ]

19. 06. 2024. 13:29 >> 13:30

planirane izmjene zakona

Šimun: Nije u planu privatizacija Montefarma

Ministarstvo zdravlja planira da izmjenama zakona učini da Montefarm bude konkurentan na tržištu, kazao je ministar zdravlja Vojislav Šimun navodeći da privatizacije te farmaceutske kompanije nije u planu.

On je na konferenciji za novinare, gdje su predstavljeni rezultati ministarstava zdravlja, nauke, prosvjete i inovacija i rada i socijalnog staranja, kazao da država ne planira da preda Montefarm u privatno vlasništvo.

“Ne, to nije plan, plan je da se Montefarm ojača. Činjenica je da moramo izmijeniti zakonsku regulativu, kroz zakone o zdravstvenoj zaštiti i osiguranju, jasno je da sada Montefarm ne može da učestvuje na tenderima ali izmjenom zakonske regulative, on bi bio konkurentan”, kazao je Šimun.

On je, odgovarajući na pitanje novinara o raskidu ugovora sa doktoricom Nadeždom Basarom, kazao da je ona imala konsultantski ugovor koji je bio potpisan na godinu.

“Moja ekipa je primila Basaru i saslušali smo pažljivo aspekte saradnje kao i zahtjeve. Ako je neko domaćin, a neko gost, mora biti nekog kompromisa. Projekat neće biti zaustavljen. Intezivno radimo da se svi uslovi steknu za realizaciju transplatacije matičnih ćelija”, dodao je Šimun.

Šimun je, govoreći o postignutom, kazao da je raspisan tender za izgradnju opšte bolnice u Pljevljima, i da je objavljen konkurs za idejno arhitektonsko rješenje za izgradnju centra za neonatalogiju u okviru Kliničkog-bolničkog centra Crne Gore.

On je naveo da su pokrenuli projekat koji se tiče novog univerzitetskog kliničkog centra i dodao da se pristupili izradi studije izvodljivosti tog projekta.

Šimun je kazao da je uspostavljena saradnja sa zdravstvenim ustanovama u Italiji, kao i da je revidirana lista ljekova.

“Odobrena je trikafta za pacijente mlađe od šest godina. U saradnji sa Medicinskom fakultetom pokrenut je proces specijalizacije iz anestezije i urgentne medicine. Preko dvije hiljade medicinara prima deset odsto stimulansa na zaradu do izrade novog kolektivnog ugovora”, rekao je Šimun.

On je dodao i da je obnovljen sistem telemedicine zdravstvenih ustanova.

Govoreći o planovima za budućnost, Šimun je rekao da trenutno implementiraju informacioni sistem u cilju smanjenje liste čekanja na specijalističke preglede, dijagnostiku i hirurške intervencije.

On je kazao da je u planu priprema nacrta zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda i predloga zakona o zdravstvenoj zaštiti.

“U planu je nadogradnja sistema za uvođenje elektronskog zdravstvenog kartona”, dodao je Šimun.

On je rekao da se krajem mjeseca očekuje otvaranje komora za citostatike.

“Primanje onkološke terapije u mjestu prebivališta na bezbjedniji način uz mogućnost uštede i boljeg korišćenja samih citostatika”, naveo je Šimun.

On je kazao da rade na uspostavljanju sistema elektronskog naručivanja terapije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније