Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M.Lj.

12. 06. 2024. 12:00 >> 12:08
1

NAPAD NA ODBORNIKA

Iković: Zabrinjava izostanak reakcije prvog čovjeka policije

Jedan od osnivača Pokreta preokret Vuk Iković kaže da je iznenađen izostankom reakcije prvog čovjeka policije na ponašanje policajaca koji su ga prije dva dana priveli nakon što je fotografisao nepropisno parkiran policijski automobil. Članica Savjeta za građansku kontrolu rada policije Milena Popović Samardžić istakla je da bi saopštenje u kom se direktor Uprave policije izvinjava uticalo pozitivno na povjerenje građana u tu instituciju. Naglasila je da građani imaju pravo da na pristojan način snimaju službenike u obavljanju njihove dužnosti.


Ikovića su prije dva dana privela četiri policajca, jer je, kako tvrde u Pokretu Preokret, fotografisao nepropisno parkiran policijski automobil "iako je u neposrednoj blizini bilo više slobodnih parking mjesta".

Smatra da je jako zabrinjavajuće što još nema reakciju policije.

"Odnosno prvog čoveka policije, koji dolaze iz reda Demokrata i koji su, kada su bili opozicija, jako bili bučni ukoliko ih neko napada. I sada kada su postali sistem, zaboravili su na građane. Znači, ponavljaju nam se greške. Znači, mi smo privođeni od prethodne vlasti, privođimo se i od ove vlasti, ali građani moraju da nauče da traže ono što im pripada. Jer ako ne tražimo ništa, dobićemo ništa. Odnosno, dobićemo ono što želimo i što tražimo", ističe Iković u emisiji "Dobro jutro Crna Goro".

Popović Samardžić kaže da i dalje očekuje zvaničnu reakciju Uprave policije na ovaj incident.

"Bilo bi jako dobro za povjerenje građana da smo od Uprave policije, što očekujemo da će se desiti, dobili saopštenje u kojem se izvinjavaju građaninu Vuku i javnosti, zato što ovakvi incidenti definitivno utiču na to da se poljulja povjerenje u policiju i policijske službenike", kazala je ona.

Iković smatra da je ovo pokazatelj da sistem ne funkcioniše.

"Znači, ovo jeste incident, ali u jednoj uređenoj državi. Kod nas je postala, nažalost, normalnost i moramo iskorenjivati ovo. Ono što je dobro, moram vam saopštiti da sam dobio poziv od Kancelarije zaštitnika za ljudska prava i slobode, koji su samoinicijativno odlučili da pokrenu predmet i tražili moju saglasnost za to što je dobro i ohrabrujuće za sve građane", istakao je on.

Popović Samardžić ističe da građani apsolutno smiju da snimaju policiju u obavljanju dužnosti.

"To se više puta od strane Savjeta za građansku kontrolu rada policije potenciralo u javnosti. Savjetuje se uvijek da se to radi na jedan pristojan, , dobronamjeran način, na način koji ne ugrožava ničiji privatni, fizički prostor. Tako da, definitivno je dezinformacija da građani nemaju pravo snimanja na javnim površinama", kazala je ona.

Popović Samardžić kaže da je bilo razgovora o postavljanju kamera na uniformama policije.

"Kako me kolege iz Savjeta informišu, imali su i više sastanaka sa Upravom policije gdje se razgovaralo o tome, ali uvijek je problematizovano to na način da policija još uvijek nema potrebne kapacitete za skladištenje tolike i količine prikupljenih podataka, pa čuvanje, pa bezbjednost tih podataka i tako dalje. Smatram da to više ne može biti izgovor. Definitivno trebamo da idemo u pravcu napretka sistema. Dakle, postoje sa terena, jednostavno iz ovakvih sličnih situacija, jasno ukazuje da postoji potreba za tako nečim dok god policajci ne budu imali na svojim uniformama kamere", istakla je ona.

Naglasila je da Savjet za građansku kontrolu policije ima pregršt zaključaka u kojima navodi da je došlo do prekoračenja ovlašćenja od strane policijskih službenika.

"Odmah, sada se ogradim, nisu svi policijski službenici takvi i ne smijemo generalizovati nijednu profesiju. Sama dolazim iz jedne takve. Time ćemo samo učiniti gore, je li? Međutim, definitivno neke stvari već sad moramo mijenjati. Kultura nasilja, bahatog ponašanja, zloupotrebe službenog položaja ili institucionalizovanje zloupotrebe službenog položaja, jer koliko sam upoznata, mi trenutno nemamo zvaničnu reakciju još uvijek Uprave policije na ovaj incident", kazala je ona. .

Zahvalio je građanima jer su mu poslali veliki broj poruka, fotografija nepropisno parkiranih službenih vozila u ovih dana.

"Što znači da je to praksa kod nas i moramo se pridržavati propisa. Jer onaj ko primjenjuje zakon, odnosno, ko je nosilac institucija, a to je u ovom slučaju, recimo, policajac, on mora da se ponaša tako, odnosno, trebao bi da se ponaša tako da ugled policije zavisi od njega. Znate, on je ogledalo institucije i on je taj koji nam šalje dobar primjer i on je taj ko nam štiti. Znači, ne može roditelj da traži od djeteta da se pridržava kućnog reda ukoliko sami roditelji toga ne pridržavaju", kazao je Iković.

On je objasnio šta se prije dva dana desilo kada je priveden.

"Ja sam se kretao biciklom tim trotoarom, međutim, nadalje nisam mogao proći jer je trotoar bio blokiran službenim vozilom policije koje je bilo dijelom na trotoaru, dijelom na zelenoj površini. I uvijek kada su takve situacije ispred mene, ja to fotografišem. I očigledno da sam izazvao nezadovoljstvo i određeni revolt kod četvorice policajaca koji su onda bučno reagovali. Pri tome su mi tražili ličnu kartu i ja nisam čak ni dobio vremena i prostor da pokažem skeniranu ličnu kartu na telefonu, niti da im objasnim da sam na 30 metara od kancelarije Preokrete gdje su mi lična dokumenta", kazao je on.

Kako tvrdi Iković, konstatovali su da nema dokumenta i prijetili da će sada vidjeti gdje će završiti, te da su vikali da izbrišeću fotografiju i tako dalje.

"Uglavnom, izrečena mi je kazna 60 eura zbog nenošenja ličnog dokumenta i obaveštenje da ćemo se vidjeti na Sudu za prekršaje. Uglavnom, tačno u zakonu stoji, ukoliko nemate ličnu kartu kod sebe, platićete kaznu minimum 60 eura, što sam i uradio. I zato i očekujem odgovornost sa druge strane da se plati odgovarajuća kazna zbog nepoštovanja javnog reda i mira, odnosno narušavanja javnih površina i zelenih površina koje prije svega služe našoj djeci i ostavljamo ih našoj djeci, rektifikuju kvalitet prostora i kvalitet života"

Kaže da mu nije rečeno da je zabranjeno da fotografiše, te da je jako zabrinjavajuće što je oko te iste zgrade bilo dovoljno slobodnih parking-mjesta, ali očigledno to je bilo najbliže mjesto gdje je auto moglo biti ostavljeno ispred ugostiteljskog objekta iz kojeg su policajci došli.

Iković je potvrdio da su policajci bili agresivni.

"Da, to mogu slobodno potvrditi zbog povišenog tona i prijetnji koji su na neki način upućene, s obzirom da sam ja fotografisao vozilo koje je nepropisno parkirano", kaže on.

Iković je naveo da je prijavio Komunalnoj policiji ovu nepravilnost i dobio je istiog dana poziv.

Iskoristila je priliku da ukaže građanima da lako na internetu mogu doći do Pravilnika o načinu obavljanja određenih policijskih poslova i primjeni ovlašćenja u obavljanju tih posla, a ima ga i na sajtu Savjeta za građansku kontrolu.

"Tu tačno piše u kojoj situaciji policijski službenik vrši legitimaciju građanina iz kojih razloga, dakle nije to predmet nekog kaprica, inata, revolta koji iskazujete prema građaninu jer vi morate kod njega da unosite osjećaj sigurnosti, a ne nikako osjećaj straha što se ovdje desilo. Tako da, da, dogod nemamo kamere na reverima, to jeste na uniformam službenika, svaki snimak koji građani napravi pomoći će u razvitljavanju događaja. I to treba ohrabriti, ali treba isto tako znati i svoja prava i oblašćenja policijskih službenika kako bi sutra mogli reagovati adekvatno ukoliko im se kaže da ne imaju pravo da snimaju ili da imaju pravo da ih legitimišu iz bilo kog razloga", zaključila je ona.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније