Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Marija Radulović, TVCG

28. 05. 2024. 20:00 >> 20:01
2
Čitaj mi:

ako ne reaguje pacijenti će odbiti terapiju

Država da plaća transplantaciju bubrega u Bjelorusiji

Pacijenti koji su na hemodijalizi i čekaju na transplataciju bubrega traže od Ministarstva zdravlja da zaključi ugovor o saradnji s Centrom za transplantaciju u Bjelorusiji, kako bi država plaćala troškove liječenja. Detalje su saopštili predstavnicima Ministarstva, ali danas nije postignut dogovor. Ako nadležni ništa ne preduzmu da im pomognu, poručuju da će već u ponedjeljak u znak protesta odbiti dijalizu.

Ljude kojima već godinama ne funkcionišu bubrezi u životu održava dijaliza. Tanja Stojanović je na toj terapiji gotovo pet godina - tri puta sedmično.

"Nemojte da vas zavara naš fizički izgled. Mi znamo da se svaki sekund za život borimo. Dijaliza mijenja kao način liječenja samo 20 posto rad zdravih bubrega. 80 odsto otrova ostaje u nama", kazala je Tanja Stanojević koja je četiri, pet godina na dijalizi.

Zato od države traže pomoć kako bi mogli da transplataciju obave u Bjelorusiji, gdje po zakonu sve osobe sa moždanom smrću automatski postaju donori organa. Sastanak u Ministarstvu zdravlja ipak im nije unio nadu.

"Od njih smo dobili odgovor da ne mogu da nam pomognu po pitanju translatacije u Bjelorusiji, to je bilo naše glavno pitanje. Mi ne možemo da čekamo mi moramo hitno da rješavamo naše probleme, da bi ovi mladi ljudi mogli da žive", kazao je Risto Drašković.

Iz Ministarstva zdravlja nijesu željeli pred kamere a pacijenti u znak protesta planiraju da odbiju terapiju.

"Obećavamo sljedeći, nam je korak da od ponedjeljka, ministar da zna, da se niko neće uključiti na hemodijalizu dok se ne donese neko rješenje da se spašavaju životi", kazao je Ratko Asanović koji je sedam godina na dijalizi.

"Ako se ne izađe što prije nama u susret, ovdje ćemo kampovati, odbijaćemo dijalizu, pozvaćemo porodice svije i prijatelje, neka ministar zna da ovo neće stati mi nemamo šta da izgubimo", dodala je Tanja Stanojević.

Ističu da su troškovi transplantacije u Bjelorusij oko 64.000 eura, dok hemodijalize u Crnoj Gori državu koštaju 30.000 eura godišnje. Na transplataciju bubrega u Crnoj Gori trenutno čekaju 52 pacijenta.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније