Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.M./B.B.

28. 05. 2024. 09:32 >> 11:09
1
Čitaj mi:

SKUP U BUDVI

Raonić: Po uzoru na sportski dio EBU organizovati i ostale segmente

Radio Televizija Crna Gora je kao članica Evropske radio difuzne unije (EBU), organizovala EBU sportsku skupštinu koja će se održavati danas i sjutra u Budvi. Osim aktuelnih tema iz svijeta sporta, biće riječi o tenderu za otkup TV prava za naredno svjetsko prvenstvo u fudbalu, trendovima u produkciji velikih sportskih takmičenja, finansijskom uticaju sportskih aktivnosti na rad javnih servisa.

Generalni direktor javnog servisa Boris Raonić u uvodnom izlaganju je istakao da je siguran da će ova konferencija biti uspješna.

"Srećan sam da vidim kako je efikasan ovaj sportski dio EBU i po uzoru na njega treba da se organizuju i ostali djelovi, posebno u dijelu tranzicije sa linearnih na nelinearne medije. Mi smo jedan od najmanjih javnih servisa u Evropi, ali neko ko ima mnogo stvari da podijeli sa ostalim servisima", kazao je Raonić. 

Raonić je otvorio 34. Sportsku skupštinu, koja ovoga puta broji 100 delegata.

On je istakao da je za RTCG ovakav skup bitan, jer je to jedno veliko priznanje, pošto je domaćin još jednog skupa u Budvi popodne, okupljanja regionalnih javnih servisa.

"Jedan je Skupština Evropske radiodifuzne unije, dakle, zajednica javnih servisa unutar evropskog kontinenta, koja je posvećena sportu. Drugi je kasnije popodne, okupljanje javnih servisa koji treba da uspostavljaju saradnju u regionu. U ovom novom vremenu digitalnih medija i uticaja digitalnih medija, trendovi su u tom pravcu vrlo jasni, a to je da sve više ljudi prelazi sa nelinarnih na linarne sadržaje. Bez umrežavanja javnih servisa bili bi ugroženi, pa je bliska saradnja bitna i evo danas ćemo razgovarati o sportu. Mi smo otkupili Olimpijadu za naredna dva olimpijska ciklusa, razgovaraćemo i o nekim drugim zajedničkim akcijama, poput Svjetskog prvenstva u fudbalu i nekih drugih, brojnih zajedničkih akcija. Bez zajedničkog nastupa na velikom i ozbiljnom tržištu na nivou svijeta, veoma ćemo se teško kao pojedinci izboriti, upravo zbog toga su ovi skupovi bitni i meni je drago da je ovo najveća skupština do sada organizirana ovog tipa", kazao je Raonić.

Dodao je da je danas u Crnoj Gori više od sto članova javnih servisa sa teritorije Evrope i ponovo naglasio da bez tijesne saradnje, javni servisi će biti pregraženi od drugih globalih igrača.

Što se tiče značaja održavanje konferencije u Crnoj Gori, raonić naglašava da izazovi slijede po pitanju ispunjavanja mjerila Ibara, i da fraza koja se godinama vrti u Crnoj Gori, da u Evropsku uniju ulazi kompletno društvo, ne samo pregovačke strukture je tačna, i ovo je jedan mali doprinos javnog servisa.

"Zahvaljujući ovoj aktivnosti i sličnim aktivnostima, javni servis svojim gledaocima će ponuditi najkvalitetnije sadržaje. Danas govorimo o sportu, a naravno i svim ostalim sadržajima koji su od interesovanja za građane", naglasio je Raonić.

Urednik sportske redakcije Televizije Crne Gore Dragiša Dedić je istakao da je Evropska radio-difuzna unija, osnovana 1993. godine, i da skoro nakon 40 godina Crna Gora je prvi put domaćin, organizator ovakvog skupa što je velika i satisfakcija i čast.

"Stotinu gostiju iz gotovo svih javnih servisa iz regiona, iz Evrope, da vidimo, da uporedimo gdje smo mi u ovom trenutku u odnosu na njih. Ovo je, dakle, i skupština sportskih programa, kažem, javnih servisa iz regiona, iz Evrope, analiza događaja koji su bili, uglavnom velike sportskih događaja, posebno onih koji tek slijede, a to su Evropsko prvenstvo i Ljetnje olimpijske igre. Pričaćemo o produkcijskim, tehničkim, organizacijskim i novinarski, aspektima ovog programa. Mi nemamo toliko često pravo da organizujemo ta velika takmičenja, ali što se tiče naših reprezentativnih selekcija u svim sportovima i klupskih takmičenja, za nas je veoma važno da vidimo kako se to radi kod nas, da uporedimo kako to rade u regionu i u svijetu", istakao je Dedić.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније