Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.Č.J.

25. 05. 2024. 14:33 >> 14:33

LP odala poštu

Izgraditi spomenik i kulturu sjećanja na žrtve deportacije

Delegacija Liberalne partije (LP) je na platou Odjeljenja bezbjednosti Herceg Novi i ove godine odala poštu žrtvama deportacije bosansko-hercegovačkih izbjeglica iz Crne Gore 1992. godine.

Predsjednik LP Vatroslav Belan i generalni sekretar Esad Šainović položil su cvijeće u znak sjećanja.

"Duboko vjerujemo da ne možemo govoriti o suočavanju sa prošlošću ukoliko se i sami ne suočimo sa zločinima koji su počinjeni na našoj teritoriji i od strane organa Crne Gore", saopšteno je iz LP.

Usvajanjem Rezolucije UN o Srebrenici, kako navode iz Liberalne partije, Crna Gora je pokazala da je spremna da bude dio procesa suočavanja sa prošlošću i to nas, kako dodaju, obavezuje na priznanje da je tadašnja Crna Gora izručila bošnjačke civile, izbjeglice, zločinačkoj politici presuđenih ratnih zločinaca Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću, koji su ih pogubili.

"Da nijesmo dovoljno radili na suočavanju sa našim grijesima govori i porazna statistika koju je objavila NVO HRA, da samo 33% građana Herceg Novog podržava podizanje spomenika žrtvama deportacije u ovom gradu, dok čak 36% ispitanih ne zna ništa o ovom događaju. Nijesmo izgradili kulturu sjećanja, nijesmo dovoljno radili na obrazovanju i edukaciji novih generacija, kako se zločini više nikada ne bi ponovili. Zato pružamo punu podršku izgradnji spomen obilježja u znak sjećanja na stradale civile ove deportacije i sramnu epizodu u istoriji naše države. Takođe i obrazovni sistem mora jasno istaknuti ovake događaje i obrazovati nove generacije kakve su posljedice politika zla koje se više nikada ne smiju ponoviti", navode iz LP.

Komemoraciju su organizovale NVO HRA, CGO i ANIMA.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније