Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Igor Pejović

24. 05. 2024. 07:34 >> 07:34
Čitaj mi:

NEVENA ŠARANOVIĆ

Streljaštvo ljubav od malih nogu, spremam se za velike rezultate

Uspješna crnogorska streljačica Nevena Šaranović i danas se, nakon 11 godina bavljenja ovim sportom, sjeća svog prvog ispaljenog metka. Krenula je očevim stopama, a u emisiji Mladovanje na Televiziji Crne Gore (TVCG) govorila je o brojnim evropskim i svjetskim takmičenjima na kojima je učestvovala, nagradama, planovima za budućnosti.

Ova rođena Podgoričanka, inače profesorica matematike. članica je nacionalne reprezentacije od 2015. godine. Za to vrijeme nastupila je na brojnim svjetskim i evropskim prvenstima, Igrama malih zemalja, svjetskim kupovima i drugim međunarodnim takmičenjima.

Višestruki je prvak i rekorder Crne Gore u disciplini standardni vazdušni pištolj sa rezultatom od 575 krugova, koji je i u svjetskim okvirima respektabilan rezultat. Osvajač je velikog broja međunarodnih medalja, dok je na Igrama malih zemalja Evrope osvojila bronzanu medalju.

Bavila se i drugim sportovima

"Streljaštvo sam naučila od malih nogu, uz tatu koji se takođe bavi streljaštvom, bila sam svakako okružena pričom o streljaštvu. Ali u jednom periodu života sam napravila pauzu, ali sam se oko 18. godine vratila streljaštvu", prisjeća se Nevena.

Njen otac, inače dvostruki olimpijac sa višegodišnjim iskustvom u streljaštvu, presudno je, kaže, uticao da i ona krene njegovim stopama: "Uz njega sam napravila prve korake. Zadovoljna sam što imam nekog ko može da me nauči."

Prije streljaštva oprobala se i u drugim sportovima - košarci i odbojci, ali se na kraju ipak vratila prvoj ljubavi - streljaštvu: "Volim i ekipne sportove, mislim da su jako važni za razvijanje nekog timskom duha, osjećaja pripadništva posebno kod djece, ali streljaštvo je opet dio mog života i nije tu bilo potrebno pretjerano razmišljati, prirodno sam se tome vratila..."

Na pitanje da li Crna Gora dovoljno ulaže u streljaštvo i kakvi su uslovi za bavljenje tim sportom kod nas, odgovara: "Jedino što možemo reći da se osjeća u streljaštvu, kao i u svim oblastima života trenutno, jedna kriza, ali mislim da će stvari opet ići na bolje i možemo da se borimo i da trudom i radom nadoknadimo, ako nam bilo što sa strane fali".

Samo od streljaštva se, kaže, ne može živjeti: "Svi koji se bavimo streljaštvom moramo da radimo sa strane, zarađujemo, moramo da imamo neke svoje profesije dodatne, a streljaštvo je nešto što volimo, čemu se profesionalno posvećujemo, ali da živimo od toga - nijesmo u mogućnosti".

Brzo postala dio reprezentacije

Idealno vrijeme kada bi jedna mlada osoba trebalo da počne da se bavi streljaštvom je oko 12-e godine života: "Streljaštvo je sport u kom može da se dugo traje. To nije pisano pravilo kojeg moramo tvrdo da se držimo kao u ostalim sportovima, gdje karijere traju kraće. Ovdje ako imate talenta i smisla možete i kasnije da počnete. Ja sam s 18, što je kasniji početak zvanično, ali možete i u kasnijim godinama i znam dosta strijelaca koji su čak i u 30-im godinama počeli pa su ostvarili lijepe rezultate.".

Osvrnula se i na svoje učešće u nacionalnoj reprezentaciji.

"Postala sam član reprezentacije relativno brzo u odnosu na to kad sam počela, svega nekih godinu dana i ono što mi je interesantno je što je prvo takmičenje bilo evropsko u Holandiji, tada sam nastupila kao juniorka gdje sam ostvarila vrlo lijep rezultat za tadašnji period i razvoj", kaže Nevena.

Posebno je izdvojila nagradu sa državnog prvenstva "jer sam sa njom ostvarila državni rekord", a popravila je i svoj prethodni.
"Generalno baš volim takmičenja, volim taj osjećaj i tu atmosferu velikog takmičenja i koliko sportista dođe da se takmiči i pokaže, a što se tiče planova, imam ih dosta, tek se spremam da ostvarim svoje rezulztate a o tome ćemo detaljnije pričati kad se ostvari..."
I streljaštvo, kao i svaki sport, objašnjava Nevena, traži odricanja: "Nikad nije izričito rečeno da je u streljaštvu potrebna dobra fizička sprema i kondicija, ali pomaže. Za streljastvo je potrebna ta statička snaga, da se drži pištolj, da se izdrži ta vrsta napora dug vremenski period, najmanje dva sata, ali smatram da svaka vrsta fizičke aktivnosti pomaže i da nam je potrebna..."

Veoma je, kaže, važna "mentalna snaga i ta neka borbenost".

"Za razliku od drugih sportova, gdje ćete sresti sportiste koji imaju emocionalne momente, gdje mogu da iskažu reakcije u trenutnu, u streljaštvu se to rijetko dešava, skoro nikad. U streljaštvu je potrebno da ste kontrolisani, da kad gledate sa strane nekog ko puca, ima isti izgled bez obzira da li je pucao odlično ili dosta loše, potpuna kontrola lica i tijela..."

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније