Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B.

23. 05. 2024. 08:45 >> 08:48
Čitaj mi:

MOACG o slučaju paljenja krova škole

Polumaturanti neodgovorni, uprava loše reagovala

NVO Mreža za omladinski aktivizam Crne Gore (MOACG) izražava duboku zabrinutost zbog nedavno izazvanog požara u Osnovnoj školi “Vlado Milić”, do kojeg je došlo tokom bakljade kojom su učenici obilježavali kraj školovanja.

Kako navode u saopštenju, s obzirom na činjenicu da je ovo još jedan u nizu postupaka kojim se kalja ugled obrazovnog sistema Crne Gore, postaje nepobitno da je dozreo za temeljnu reformu.

"Ono što je dodatno zabrinjavajuća okolnost je da su akteri događaja osnovci, dakle, maloljetna lica koja su imala pristup pirotehničkim sredstvima. Dok se materijalna šteta još uvijek procjenjuje, ona nematerijalna nam je svima jasna: zapaliti svoj drugi dom, u kojem se oštri um, stiče znanje i vrlina, sramota je za sve nas, ne samo za nespretne mlade. Važno je obratiti pažnju i na nefikasno angažovanje školske uprave, koja je, nizom neadekvatnih reakcija, na čelu sa besmislenim ukidanjem polumaturske večeri, pokazala da je nedorasla pedagoškom zanimanju. Elementarno poznavanje pedagogije uputilo bi svakoga na društveno-korisni rad pri renovaciji uništenog, ili sličnu mjeru, kako bi mladi ljudi spoznali svoju grešku i promijenili ponašanje", ocjenjuju u MOACG.

Ističu da se time šalje loša poruka društvu, da su učenici na neki način zaštićeni, neosjetljivi i slobodni da izazivaju incidente poput ovog, bez većih posljedica i pouke.

"Nerijetko se može čuti da je ono što se osuđuje 'tradicionalna bakljada'. Dakle, riječ je o aktu koji se već smatra tradicionalnim i prenosi se sa generacije na generaciju. Normalizovanjem praksi poput ove, kontinuirano narušavamo standard u obrazovanju i vaspitanju, degradirajući tako civilizovanost i građanski karakter društva u cjelini. Baklja je luča, a luča je svjetlost, prosvećenost, izuzetnost, čovječnost. Baklja ne smije biti mrak, nasilje, nizak poriv, površnost, divljaštvo. Da bismo postali suštinski civilizovano društvo i spriječili ovakve incidente, te prestali da budemo predmet tabloidnih natpisa širom regiona, akcenat treba staviti na kvalitetno, moralno i etičko obrazovanje, strogu primjenu zakona, aktivan i objektivan roditeljski nadzor, preventivne programe i edukaciju u školama, promovisanje inkluzivnosti i zajedništva, osiguravanje adekvatnih resursa i podrške za škole, te podsticanje pozitivnih i konstruktivnih tradicija, a ne rušilačkih i vandalskih", zaključuju u ovoj NVO.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније